Вијести, Свијет

Још 200 украјинских војника и официра се спрема за прелазак у Русију

КОМАНДИР ГРУПЕ (438) КОЈА ЈЕ ПРВА КАПИТУЛИРАЛА ИЗЈАВИО ДА СУ У РУСИЈИ НАИШЛИ НА „БРАТСКИ ПРИЈЕМ“

  • Украјински мајор Виталиј ДУБИЊАК: „У Русији нас чак нико није ни мрко погледао. Овде су нам организовали лекарске прегледе, помогли рањеним и нахранили. Окупали смо се први пут за месец дана. Својим воницима сам рекао: нека сада сами ратују и у борбу шаљу своје синове. Пошто за њих више нисмо постојали – нека на нас више и не рачунају“

       

ЈОШ 200 украјинских војника спрема се да пређе на територију Руске Федерације – саопштила је влада Ростовске области, позивајући се на свог губернатора Василија Голубјева.

        У међувремену је – од 438 украјинских војника и официра који су се спасили преласком у Русију – њих 180 на граничном прелазу „Матвејев Курган“ предато кијевским властима.

        Од почетка ратних дејстава, у Ростовску област је пребегло више од пола милиона грађана Украјине. Од тога броја, око 300.000 је остао у Русији.

        Разлоге капитулације 438-це објаснио је њихов командир мајор Виталиј Дунињак:

         „Били смо остали и без муниције и без хране. Од више команде није стизало ништа осим „држите се“. Током последње недеље – нико са нама није држао ни везу, као да су нас били посахрањивали. Да бисмо спасили људе – одлучили смо се за прелазак у Русију. Наоружање и војну технику морали смо да оставимо“.

        Дубињак није крио да је пријатно изненађен братским односом на који су украјински војници наишли у Русији:

Још 200 украјинских војника и официра се спрема за прелазак у Русију

Још 200 украјинских војника и официра се спрема за прелазак у Русију

„Поштено говорећи, нисмо очекивали такав однос који је чак братски. Сви који нам наређују баве се обманама када тврде да ми ратујемо са Русијом. У Русији нас чак нико није ни мрко погледао. Овде су нам организовали лекарске прегледе, помогли рањеним и нахранили. Окупали смо се први пут за месец дана. Својим војницима сам рекао: нека сада сами ратују и у борбу шаљу своје синове. Пошто за њих више нисмо постојали – нека на нас више и не рачунају“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *