Вијести, Регион

НЕМА ИСКРЕНЕ СПРЕМНОСТИ ЗАГРЕБА ДА ПРИХВАТИ СРБЕ КАО ЖРТВЕ

НЕМА ИСКРЕНЕ СПРЕМНОСТИ ЗАГРЕБА ДА ПРИХВАТИ СРБЕ КАО ЖРТВЕ

БЕОГРАД, 4. АВГУСТА /СРНА/ – У Хрватској, нажалост, ни послије 19 година од војне и полицијске акције „Олуја“ нема искрене спремности да се казне починиоци злочина над Србима, а хрватско друштво још није спремно да прихвати чињеницу да су Срби били жртве, рекао је предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта.

Линта, који је у цркви Светог Марка у Београду присуствовао парастосу српским жртвама „Олује“, рекао је да у Хрватској нема спремности да се обештете породице жртава, ексхумирају остаци Срба са познатих гробних мјеста, као и да буду враћена одузета имовина и стечена права.

Он је у изјави новинарима поновио апел ове коалиције да међународна заједница, посебно САД, ЕУ, Савјет Европе и ОЕБС, затраже од Хрватске да престане да слави „Олују“, јер се њоме слави протјеривање Срба и да Хрватска коначно ријеши бројна питања Срба, укључујући питање несталих и процесуира све злочине над Србима.

Линта је рекао да Србија настоји да подстакне процес проналаска рјешења за сва ова питања, али да у Хрватској за то нема политичке воље.

Он је апеловао да ЕУ подстакне Хрватску да прихвати стални дијалог са Србијом у циљу рјешења ових проблема, а уједно је и подсјетио на проблеме избјеглих Срба из Федерације БиХ /ФБиХ/, као и потребу да се активира дијалог Сарајева и Београда и проблеми протјераних Срба из ФБиХ „дођу на сто“.

Он је рекао да крајем ове године очекује пресуду Међународног суда правде по тужбама Србије и Хрватске за геноцид, оцијенивши да је српски правни тим убједљиво показао да је „Олуја“ имала елементе геноцида, а доказ за то су „брионски транскрипти“ и изјава /некадашњег предсједника Хрватске Фрање/ Туђмана да Србима треба нанијети такав ударац да практично нестану.

Линта је као доказ навео и бомбардовање српских градова, систематске пљачке, паљење српске имовине и спречавање њиховог повратка.

Миодраг Линта

Миодраг Линта

Предсједник Асоцијације избјегличких удружења из Хрватске Милојко Будимир изјавио је новинарима да се након 19 година од „Олује“ ништа није промијенило и да му се чини да у посљедње вријеме, умјесто да долази до нормализације српско-хрватских односа, они постају још сложенији.

„За ових 19 година учињени су врло мали помаци. Најбоље о томе говори број повратника, којих готово да више и нема, као и посљедњи попис у Хрватској, а посебно је разочарала одлука Хашког трибунала да ослободи хрватске генерале, што је на неки начин био подстрек за оне који су били још екстремнији“, рекао је Будимир.

Он је апеловао да међународна заједница и Хрватска, која је чланица ЕУ, промијене свој однос према Србима који су хрватски држављани и да им омогући да им буду враћена одузета грађанска, људска и мањинска права и тек онда би то можда био почетак неке нове политике и суживота на овим просторима.

Извор: Срна

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *