Вијести, Регион, Свијет

Колеров: Русија неће толерисати прогон Срба и СПЦ у Црној Гори

crna-gora-570x700

”Русија неће дозволити уништење и даљу дискриминацију српског народа и Српске православне цркве у Црној Гори.

За такав став у Русији постоји пуни консензус, иако нашу земљу свјесно држе ван информација о суштинским проблемима са којима су Срби овдје суочени” – поручио је у интервјују за портал ИН4С Модест Алексеевич Колеров, државни савjетник Руске федерације Првог ранга и бивши начелник Управе председника Русије Владимира Путина за међурегионалне и културне везе.

Гостујући у нашој редакцији Колеров је рекао да Руска Федерација не може мирно гледати на угрожавање људских и грађанских права српског народа, било да се ради о употреби језика, писма или другим проблемима које имају Срби у Црној Гори. Он је оцијенио да би евентуално учлањење Црне Горе у НАТО савез било аморално, посебно када се има у виду агресија коју је сјеверноатлантска алијанса учинила 1999.године према Савезној Републици Југославији.

“Чланство у НАТО би могло да значи да народ у Црној Гори жели нову Либију. Због политике ЕУ и НАТО, можемо рећи да се овај простор налази веома близу ситуацији каква је у Авганистану, Египту, Сирији, Либији…Зато не могу да очекујем припајање Црне Горе том офанзивном војном савезу” – казао је Колеров. По његовим ријечима, за Француску и Њемачку је питање чланства у НАТО ствар савеза челика и угледа, док све нове државе које приступају тој алијанси представљају њено топовско месо. Високи руски државни функционер тврди да је неспорно да је Русија главни разлог постојања НАТО-а.

“Ако то неко у Руској Федерацији на тренутак и заборави, чланице НАТО-а нас на то подсјете, и то нељудски, званично, јавно. Тако се спремају за рат против Русије, називајући нас главним непријатељима у својим извјештајима” – нагласио је он. Коларев је признао да је Руска Федерација можда пропустила прилику да Црној Гори благовремено укаже на посљедице које су извјесне уколико би евентуално ушла у НАТО, али да свакако званична Москва треба да искаже свој став по том питању. Говорећи о проблему Косова и Метохије, Коларев је казао да званична Србија није позвала Русију да на било који начин помогне српском народу у тој њеној покрајини.

“У овом тренутку у Русији постоји веће разумијевање за српске интересе на Косову него што га има тренутна власт у Београду. Заједнички, јавни протест Србије и Русије у вези са Косовом био би много гласнији” – навео је Коларев уз напомену да у Москви и цијелој Руsкој Федерацији добро знају за случајеве уништавање православних храмова и терор над косовским Србима. Он је истовремено замјерио властима у Србији због начина на који су ушли у брислески дијалог о Космету, истичући да је режим у Београду без покушаја да заштити свој народ и територију у покрајини практично већ пристао на капитулацију.

Пристајање Београда на бандитске стандарде

“Ми у Русији ни сањали нисмо бриселске разговоре у којима власти Србије пристају на европске односно бандитске стандарде” – истакао је наш саговорник. Како је додао, епилог разговора у Бриселу ће условити да се та власт дубоко замисли и приупита који је пут одабрала. Јер, како је рекао, “ако тако лако може да се одрекне својих људи и територије, онда је јасно да се може одрећи и других обавеза”.

Црногорски војници ће ићи у Либију и Сирију

“Евентуално чланство у НАТО искључује могућност чланства у ОДКБ, али НАТО је много агресивнији модел. За разлику од Монголије и осталих чланица бившег Варшавског пакта ниједан њихов војник није учествовао у руским мисијама у Афганистану. За њих није било данка у крви. Али ваши војници ићи ће и у Сирију и у Либију и гдје год треба, јер је то агресивнији систем“, нагласио је Колеров.

Коментариши чланак

Коментара