Вијести, Свијет

Ракете спремне за напад: Северна Кореја објавила рат са Јужном Корејом

kim_jong_un_

Пјонгјанг – Северна Кореја је данас прогласила да је „у рату с Јужном Корејом“ и упозорила Сеул и Вашингтон да би свака провокација ексалирала у тотални нуклеарни сукоб.

„Односи између две Кореје од овог тренутка улазе у ратно стање и сва питања између две земље биће решавана у складу са ратним протоколом“, саопштила је севернокорејска влада.

„Дуготрајна ситуација на Корејском полуострву која није ни мир, ни рат коначно је завршена“, навела је влада, дадајући да би евентуална провокација САД или Јужне Кореје покренула „нуклеарни рат“.

Корејски рат (1950-53) је завршен примирјем, а не мировним споразумом, што значи да су две Кореје протеклих шест деценија биле технички у рату, преноси АФП.

Северна Кореја је почетком месеца објавила да укида примирје и друге билатералне мировне споразуме потписане са Сеулом у знак протеста због заједничких војних вежби Северне Кореје и САД.

САД су поручиле да су ову објаву схватиле озбиљно, али су приметиле да се ради о познатом обрасцу понашања Северне Кореје, док је Јужна Кореја оценила да се ради о старој претњи која је формулисана на нови начин.

„Северна Кореја има дугу историју ратоборне реторике и претњи и данашања објава је у складу са познатим обрасцем“, изјавила је портпаролка Савета за националну безбедност Кетлин Хејден.

Јужнокорејско министарство за уједињење саопштило је да ратна претња „не представља ништа ново“, док је министарство одбране рекло да ће „жестоко одговорити“ на сваку провокацију, али је додало није уочено никакво битно кретање војске дуж границе.

Кина и Русија су позвале на мир, а посебну забринутост је изразио руски министар спољњих послова Сергеј Лавров.

„Ми једноставно видимо да ситуација измиче контроли“, изјавио је он.

Коментариши чланак

Коментара