Вијести, Свијет

Код Дебаљцева почело опкољавање до 8.000 украјинских војника

ЗАХАРЧЕНКО: ЈУРИША НА МАРИУПОЉ НЕМА, СНАГЕ ДНР САМО ЛИКВИДИРАЈУ „ВАТРЕНЕ ТАЧКЕ“

  • Снаге Новоросије – односно одреди Доњецке и Луганске Републике – ослободиле су град Мајорск и објавиле: на реду су Ђержинск и Угљегорск
  • Војни аналитичар Борис РОЖИН: У „џепу“ („котлу“) између Иловајска и Амвросијевке било је „заробљено“ до 5.500 Украјинаца. Успе ли опкољавање код Дебаљцева – у том „котлу“ се може наћи до 8.000 украјинских војника и гардиста. А то ће Кијев за дуже време лишити снаге за извођење офанзивних операција“

        ИЗГЛЕДА да поново почиње тактизирање поводом Мариупоља, односно да се у борбе око тог великог лучког града на Азовском мору умешала „велика политика“.

        Председник Доњецке Републике Александар Захарченко саопштио је да никаквог јуриша на Мариупољ није било и да су Украјинци у том граду побили своје. При том је прецизирао:

         „Још  чувамо своје снаге, нисмо досад изводили активне операције. Али, пошто је Кијев решио да на нас свали одговорност за погрешну паљбу својих вишецевних ракетних бацача „Град“ на стамбену четврт – издао сам наредбу да уништимо ватрене тачке украјинске армије које се налазе источно од Мариупоља“.

        Овоме је додао: „Немамо намеру да јуришамо. Грађани Мариупоља немају чега да се боје. То је наш народ“.

        Захарченко је нагласио су Украјинци последњих дана у Мариупољ довели нове, свеже снаге: „У Мариупољу се појавила и оклопна техника њихове 28-ме бригаде. Њихови ракетни бацачи  стално туку наше позиције око Новоазовска“.

        Данас поподне су, иначе, снаге Новоросије – односно одреди Доњецке и Луганске Републике – ослободиле су град Мајорск и објавиле: на реду су Ђержинск и Угљегорск.

        Електронски медији у Доњецку и Луганску објављују и да се озбиљна борба води за град Никишино и да обе стране имају губитке.

        Вечерас је војни дописник телевизије „Россия-1“ – Јевгениј Падубниј – јавио:

         „Украјински војници су избачени из радарске станице која се налази северно од узлетне писте доњецког аеродрома“.

        Заменик команданта оружаних снага ДНР, Едуард Басурин, саопштио је да су Украјинци – за протеклих осам дана откако су кренули у офанзиву – имали 781-ог погинулог.

        Басурин је прецизирао да се за то исто време 49 украјинских војника – предало.

        Додао је и да је Кијев изгубио 61 тенк  и 52 друга оклопна возила.

        Басурин је потврдио изјаву Захарченка, да снаге ДНР имају намеру да опколе украјинске јединице сконцентрисане у Дебаљцеву и око њега.

        Поводом овог последњег је војни аналитичар Борис Рожин оценио је:

         „Код Дебаљцева се већ формира „џеп“. Наша војска артиљеријским ударима отежава Кијеву маневрисање резервним јединицама и држи противничке комуникације под сталном ватром. Очекује се ипак да ће кијевска хунта своје резервне снаге, које се налазе западно од Светлодарска, убацити у борбу током ноћи. Са намером да тако осујети опкољавање“.

Код Дебаљцева почело опкољавање до 8.000 украјинских војника

Код Дебаљцева почело опкољавање до 8.000 украјинских војника

Рожин је додатно прецизирао и изнео своју прогнозу:

„Армије Новоросије постепено стварају претпоставке за највеће опкољавање украјинских снага од почетка рата. Као што се зна, у „јужном џепу“ је Игор Стрелков извео опкољавање 5,5-6 хиљада украјинских војника. А у „џепу“ („котлу“) између Иловајска и Амвросијевке било је „заробљено“ до 5.500 Украјинаца. Успе ли опкољавање код Дебаљцева – у том „котлу“ се може наћи до 8.000 украјинских војника и гардиста. А то ће Кијев за дуже време лишити снаге за извођење офанзивних операција“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *