Вијести, Свијет

Ко је дозволио да амерички ГПС има станице у Русији?

РОГОЗИН: Разјаснићемо ко је дозволио да амерички ГПС има станице у Русији

ЦИА И ПЕНТАГОН ТРАЖЕ ОД ВАШИНГТОНА ДА ЗАБРАНИ ОТВАРАЊЕ СТАНИЦА РУСКОГ НАВИГАЦИОНОГ СИСТЕМА У САД

Димитриј-Рогозин

Димитриј Рогозин

 

  • Утврдићемо ко је донео одлуку о увозу те америчке опреме на нашу територију, где се она налази, колико је тих станица, ко их одржава у технички исправном стању
  • Већ у наредних годину-годину и по дана, наш ГЛОНАСС ће, захваљујући математичким решењима, толико побољшати сигнал и без наземних станица да ће постати конкурентнији од ГПС – казао је потпредседник Владе Русије

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе Русије Дмитриј Рогозин наложио је да се до краја јануара 2014. разјасни – где се све на руској територији налазе станице за кориговање сигнала страних навигационих система, у чијем су власништву и ко их опслужује.

„Нису решена, чак, ни таква питања, као, на пример, ко је реални власник станица за корекцију сигнала других навигационих система. Код нас већ постоји сигнал ГПС. Поставља се питање: како ради амерички навигациони систем ГПС на територији РФ, на основу којих међународних одлука, ко је донео одлуку о увозу те америчке опреме на нашу територију, где се она налази, колико је тих станица, ко их одржава у технички исправном стању“ – казао је Рогозин.

По његовим речима, представници федералних власти, којима се обраћао, нису могли да му дају одговор на та питања.

„Ја сам им на састанку у Влади поставио та питања, али, они се само гледају између себе и слежу раменима“ – рекао је Рогозин.

Он је наложио да се до 31. јануара изврши попис инфраструктуре и могућности система ГЛОНАСС, као и страних навигационих система. „Сви ти подаци морају бити достављени до 31. јануара“ – рекао је руски вице-премијер.

Он је изјавио да је противљење експерата из САД да руски навигациони систем ГЛОНАСС добије станице на америчкој територији политички мотивисано и функционализовано.

„Они који настоје дато (отварање станица ГЛОНАСС у САД) спрече – не разумеју баш најбоље механизам рада навигационих система. Реч је о станицама за корекцију сигнала. Што их је више то је бољи сигнал који шаљу сателити. Како је могуће да се притом неко прати? То нису шпијунски сателити“ – рекао је Рогозин.

„Кад је реч о станицама у САД,  ја ту видим само политику“ – додао је он.

Према речима руског вице-премијера, ти људи су технички некомпетентни и политички су ангажовани. „Али, надам се да је званични став администрације америчког председника другачији“ – рекао је Дмитриј Рогозин.

Он је истакао да руска орбитална групација ГЛОНАСС има потенцијал моји јој омогућује да ради без помоћи надземних станица за корекцију сигнала.

„Већ у наредних годину-годину и по дана имамо могућност да побољшамо квалитет сигнала ГЛОНАСС толико, да ће он, захваљујући математичким решењима, бити конкурентнији од ГПС“ – казао је потпредседник Владе Русије.

Рогозин је додао да ће до краја јануара одредити генералне конструкторе ГЛОНАСС и пројеката који ће се на њему заснивати: „До краја јануара треба да буду донете основне одлуке о систему управљања инфраструктуром на Земљи и орбиталном групацијом система ГЛОНАСС“.

Прошле недеље медији су писали да ЦИА и Пентагон покушавају да издејствују у Вашингтону забрану отварања неколико мерних станица ГЛОНАСС-а на америчкој територији због бојазни да би оне могле да се користе за војне циљеве.

Америчке тајне службе и Пентагон се плаше да би „отварање станица ГЛОНАСС на америчкој територији значајно повећало прецизност руских диригованих ракета“.

Такође, претпостављају да би станице могле да се користе за обавештајни рад непосредно на територији САД. Због тих страховања, Бела кућа је одложила доношење коначне одлуке о питању отварања станица док Русија не достави додатне податке, а америчке службе не заузму заједнички став.

Коментаришући те наводе на свом Твитер профилу, вице-премијер Русије Дмитриј Рогозин је написао: „Нема боље рекламе за ГЛОНАСС“.

Извор: Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *