Вијести, Регион

ЕУ: Хрвати, прође ли референдум о ћирилици, имаћете проблема!

Дипломате из Брисела упозориле су Хрватску да јој предстоји обзиљан проблем у будућности ако се настави прича око прикупљања потписа за референудум о ћирилици.

 

Шаховница-Еу

У ЕУ нема места само за „У“: ЕУ-Шаховница

У ЕУ нема места само за „У“: Дипломате из Брисела упозоравају усташки део Хрватске да не претерује

– Прође ли та иницијатива и тај референдум, очекујте озбиљне проблеме с Европском унијом. Тада ће се вама поновно морати да се бави госпођа Вивијан Рединг (задужена за правосуђе), јер је Закон о заштити и промовисању права мањина био услов да Хрватска уопште уђе у Унију и сада се тај Закон не може мењати – рекао је један неименовани европски званичник за хрватски Јутарњи лист.

Из Комисије су пак поручили да они не могу одговарати на хипотетичка питања јер у том би случају морали најприје утврдити постоји ли повреда закона ЕУ.

У вези са недавним усташким испадом хрватског фудбалског репрезентативца Јосипа Шимунића на Максимиру, када је позвао на клање и протеривање националних мањина традиционалних усташким покличом: „За дом!“, на шта су му навијачи одговорили такође традиционалним: „Спремни!“, европске дипломате су рекле да је то „питање закона и кривично дело које нема везе с политиком“.

– Таквих испада има и на другим местима. Драго нам је што је у Хрватској већ подузета законска мера против тог фудбалера – речено је за Јутарњи лист.

У вези са Шимунићевим испадом пре неколико дана реаговао је и повереник Савета Европе за људска права Нилс Муижниекс: „Тражим од Хрватске да одлучно осуди нацистички поздрав играча националне репрезентације“, написао је на Тwитеру.

Дипломате ЕУ кажу да, према извештајима које добијају од својих колега у Загребу, „ситуација у Хрватској није пријатна“, пише јутарњи.хр.

Извор:  јутарњи.хр, фото: Фонет/ЕПА

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *