Вијести, Регион, Фото и Видео

К. Митровица: Трудница уцењена социјалом за њен глас

Опште је познато да су избори на којима се бира нова или потврђује стара власт, пре свега тековина демократије. Ако се нечим хвале, они који се кандидују на изборима, онда је то слобода избора и то од тога да можете да бирате хоћете ли уопште на гласање па до бирања некога од кандидата. И сви редом обећавају, једном речју, бољи живот. Неки од њих, ипак, предузимају и конкретне кораке и то сасвим неочекиване.

А да ће на шиптарским изборима на северу Косова бити вршен отворени притисак на најугроженије у друштву, а у корист туђе самопроглашене државе на територији Србије, нико није очекивао. Иако постоје сазнања отворених и агресивних претњи па до губитка радних места или физичких напада, ретки су они који пристају да јавно о томе проговоре. Једна од њих је и Весна Ћосић из Косовске Митровице, иначе у деветом месецу трудноће.

Она је у петак, 15. новембра, примила телефонски позив из кацеларије Социјалне помоћи „и речено ми је да треба да дођем у недељу преподне јер деле шећер, брашо, зејтин и нешто новца, помоћи. Рекла сам да нема проблема само да ми каже шта – како, јер пошто сам у деветом месецу трудноће не бих смела све то сама да носим“ прича о том догађају Весна за портал Новинар.Де. Тада је за њу уследило изненађење. Службенице из канцеларије Социјалног, која је у 20.00 увече позвала Весну, рекла је „не, нисмо се разумеле. Ти треба да дођеш, да узмеш то, и знаш да се гласа, чула си“. Весна је у шали рекла да није чула ни за какво гласање да би јој службеница образложила „да, да, гласа се за Панта“. Весна је одговорила да она зна своја права и да зна да не мора да изађе али је службеница инсистирала рекавши „то је твоја обавеза, мораш да изађеш на гласање, теби држава даје помоћ, држава је обезбедила и ово што делимо ти сада у обавези да то њима „вратиш“, да им се одужиш“.

Весна се пита ко стоји иза тога, „ко је њој рекао да ме зове у 8 увече из канцеларије Социјалне помоћи“. Између осталог, доживела је то и као личну увреду због социјалног положаја у коме се тренуно налази.

“Боли ме то потцењивање интелигенције. Ако неко прима социјну помоћ то не значи да нема ништа у глави, да не зна бар основна права и да њиме може да се манипулише за неку цркавицу“ каже Весна. Ту има и ментално болесних људи“ каже она „и шта је са њима? Искоришћени су, зар не“?

Иако будућа самохрана мајка којој је власт без устезања запретила укидањем социјалне помоћи и сваке заштите, она је устала у одбрану свог људског достојанства и слободе и неће се зауставити докле год буде морала да се бори за своја убеђења. Овај случај је отишао „сувише далеко, чак до Суда“ наводи Весна.

Оне који се у име боље будућности намећу свим средствима српском народу на територији која је најдуже одолевала окупацији, Весна не препознаје од раније а и сама је учествовала у свакој одбрани чувеног моста преко Ибра у чијој близини живи.

Весна није реаговала, како се каже „на прву лопту“ како би се некоме могло учинити. Она је једна од бораца за овај град, она је једна од оних који су својим животима чували Косовску Митровицу од онога што се свим српским градовима на Косову и Метохији десило од окупације овог дела Србије 1999. године. Она зна да су њен и живот њеног детета у њеним рукама и жели да контролу над њима задржи по сваку цену јер све друго, како из личног искуства тврди, значи само једно – несрећу.

Много се писало, додуше само у патриотским и медијима ван контроле, о манипулацијама на поновљеним шиптарским изборима. Има и снимака, фотографија и доказа о намештеним и нерегуларним случајевима али се готово нико од људи који су били приморани да гласају упркос великом личном противљењу, до сада нису огласили. Можда је то због велике медијске блокаде и контроле над медијима која влада, како локалним тако и државним, али начин ипак постоји. Весна је то показала. Без устезања објавила је оно што јој се десило на друштвеним мрежама да би многи даље пренели и забележили. Колики год притисак био у време интернета у коме живимо, свако може наћи свој простор.

А Косовска Митровица, барем северни део града који је многима одолевао 14 година, пружа могућност сваком свом житељу да се покаже као мајка храброст или сасвим обична жена.

Стални дописник портала Новинар.Де
Иван Максимовић, Косовска Митровица

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *