Свијет

Кина смањује јаз између богатих и сиромашних

018506

Кинеска влада је данас обећала да ће смањити јаз између богатих и сиромашних и позвала државне компаније да издвоје новац за социјалне програме.

Влада је обећала да ће издвојити много више новца за здравство и образовање, али није указала како Пекинг намјерава да спроведе најављене промјене које би могле угрозити државни систем и друге политички утицајне фракције.

Комунистички лидери су у више наврата обећали да ће смањити јаз између елите која је профитирала од економских реформи и већинског сиромашног становништва. Иако већ мјесецима раде на овом плану, наилазе на противљење државних компанија и њихових савезника у владајућој Комунистичкој партији.

„Неопходно је да наставимо са спровођењем реформе расподјеле дохотка како бисмо заштитили социјалну праведу, хармонију и стабилност“, наводи Влада.

Кинески бум је донио огромно богатство појединим предузетницима, док се велика већина суочила са веома слабим растом примања. Притужбе око лагодног живота појединих званичника, чланова Комунистичке партије и војних званичника који возе луксузне аутомобиле, посједују виле и шаљу своју дјецу на елитне стране универзитете, подстакле су политичке тензије у тој земљи.

Заговорници реформи сматрају да за смањење јаза није довољна само повећана потрошња на социјалне програме, већ кључне промјене у кинеској економској структури ради ограничења доминације државних компанија које контролишу различите секторе, укључујући банкарство, енергетику, телекомуникације и финансије.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *