Регион

Бањалука – За „Топлану“ потребно 130 милиона КМ

004633

За пројекат реструктурирања „Топлане Бањалука“ потребно је око 130 милиона марака.

Овај пројекат би обухватио прелазак са система гријања мазутом на други енергент, а већи дио средстава био би издвојен за санирање нагомиланих дуговања. О могућем учешћу Европске банке за обнову и развој у овом пројекту , данас су у Бањалуци разговарали премијер РС, Александар Џомбић и градоначелник Бањалуке, Слободан Гаврановић, са делегацијом ове Банке.

План који је данас представљен има јасну визију како да се у наредне двије године Топлана доведе у стабилно стање , нагласио је премијер Српске, Александар Џомбић.

Замјеник директора за комуналне и инфраструктурне пројекте Европске банке за обнову и развој, Лин О Грејди истиче да постоји добра полазна основа за квалитетну сарадњу у овом пројекту.

Градоначелник Бањалуке, Слободан Гаврановић наглашава да је Топлана у озбиљним проблемима , највише због система гријања на мазут и да се у овој години мора почети са дугорочним рјешавањем проблема како би Топлана била самоодржива.

Премијер Српске, Александар Џомбић нагласио је да средства Европске банке за обнову и развој не би требало да буду једини извор финасирања овог пројекта. С обзиром да је ово био иницијални разговор о могућем учешћу банке, још није одлучено колико ће се средстава тражити од Европске банке. Џомбић је нагласио да ће и Влада и Град Бањалука учествовати финасијски и преузети ризике реализације овог пројекта.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *