Вијести, Технологија и Наука

Руски атомски физичари преко плазме стижу до – тајни звезда

НАПРАВИЛИ ЛАСЕР НОВОГ ТИПА СА КОЕФИЦИЈЕНТОМ КОРИСНОГ ДЕЈСТВА ОД БЕЗМАЛО 50 ОДСТО

  • Стручњаци Росатомовог Физичко-енергетског института „Лејпунски“ из Обњинска открили су такозвани распад загрејаног тешког језгра на охлађене фрагменте. Досад су физичари у различитим светским лабораторијама 30 година покушавали да пронађу експерименталну потврду те врсте распада

        СТРУЧЊАЦИ руске државне корпорације за атомску енергију „Росатом“ у сарадњи с колегама из руских научних института и центара у 2014. години постигли су резултате на светском нивоу у различитим областима науке и технике. Та достигнућа, која имају не само важан фундаментални, већ и практични значај, објављенa су у материјалима презентованим на Скупштини Руске академије наука, наводи агенција ТАСС.

        Светски рекорд поставили су стручњаци Росатомовог Руског федералног нуклеарног центра (град Саров) – они су успели да компримују плазму хелијума и деутеријума при екстремно високом притиску до 50 милиона атмосфера.

        Добијени резултати о процесима који се при том догађају су важни, између осталог, за утврђивање одлика процеса у дубинама планета и звезда. Таква стања плазме тренутно су доступна само руским научницима и превазилазе светски ниво, наглашава се у материјалима РАН.

        Још једно достигнуће саровског нуклеарног центра спада у област ласерске технике. Тамо је направљен гасни ласер новог типа, чији коефицијент корисног дејства достиже безмало 50 одсто.

        Уређај се може користити приликом ласерског скенирања, у системима за навођење ласерских, у технолошким и медицинским ласерским системима.

         „Резултати експеримената превазилазе резултате добијене у другим светским лабораторијама“ – наводи се у материјалима РАН.

        Стручњаци још једног Росатомовог института, Физичко-енергетског института „Лејпунски“ из Обњинска, открили су такозвани распад загрејаног тешког језгра на охлађене фрагменте. Пре тога физичари су у различитим светским лабораторијама 30 година покушавали да пронађу експерименталну потврду те врсте распада.

Руски атомски физичари преко плазме стижу до - тајни звезда

Руски атомски физичари преко плазме стижу до – тајни звезда

Сада ће научници боље разумети процесе који се одвијају у језгру атома. Осим теоријске користи, откриће ће помоћи да се праве безбеднија нуклеарна енергетска постројења.

Технологије „брзих“ реактора поседује веома мали број земаља, а Русија је светски лидер у тој области.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *