Вијести, Свијет

Кијев сменио губернатора Доњецке области Таруту због писма Путину

„УВЕРЕН САМ ДА ЋЕТЕ ЗАПАМТИТИ ОВУ ГОДИНУ” – НАПИСАО ЈЕ, ПОРЕД ОСТАЛОГ, ТАРУТА РУСКОМ ЛИДЕРУ

        КИЈЕВСКА хунта је за свог губернатора Доњецке области – чим се дочепала власти – поставила тајкуна Сергеја Таруту. А сада га је сама и сменила.

        Не зато што није успео да одбрани Доњецку област од „терориста и сепаратиста”, већ зато што се обратио писмом руском председнику Владимиру Путину.

        Тарута се, очито, „истакао” превише и у погрешно време. Уосталом, ево шта је написао руском лидеру, па сами „пресудите”:

        „Уверен сам да ћете запамтити ову годину. Током ње се територија ваше земље наводно увећала, а територија моје земље – наоко умањила. То се догодило због братоубилачког рата који је донео море несрећа, суза и бола. Нажалост, посвађани су братски народи, забијен клин непријатељства између суседа, уништене породице. Ми ни у страшном сну нисмо могли да замислимо овај кошмар који смо досад преживели. Само, ми се нисмо уплашили. Ми смо били принуђени да се бранимо и бранимо се и сада. Ми се боримо за свој дом и своје право да одређујемо своју судбину”.

        Хунта је оценила да је Тарута овим писмом „изашао изван оквира система субординације”. Један извор у Кијеву открио је и нешто друго, сигурно важније: да се председник Украјине, Петар Порошенко, прибојава да би Тарутино обраћање Путину могло да искомпликује његове наредне преговоре са руским председником.

Сергеј Тарута

Сергеј Тарута

Нејасно је шта ће даље бити али је чињеница да је Кремљ – додуше, неофицијелно – већ показао незадовољство Тарутиним писмом.

Тајкун Тарута на функцију губернатора Доњецке области дошао је 2. марта.

Извор: Факти.рс

Incoming search terms:

  • senad kostic

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *