Свијет

Још нејасно јесу ли у Сирију стигли ракетни системи „Искандер“ за држање Турске у шаху

САМО ВОЈНИ ЕКСПЕРТ ВИКТОР МУРАХОВСКИ МИСЛИ ДА СЕ ПРЕ РАДИ О ОБАЛСКОМ СИСТЕМУ „БАСТИОН“

  • Ескеперт Центра за анализу стратегија и технологија Андреј ФРОЛОВ: Чини ми се ипак да је вероватније да су у Сирију стигли „Искандери“ него обалски ракетни системи „Бастион“ који у тој земљи немају шта да раде. Системи „Искандер“ могу у Сирији бити нека врста субстратешког ресурса Русије, окренутог према Турској и њеним авио-базама. Јер, ми још крстарећих ракета „Калибар“ немамо онолико колико бисмо желели
  • Заменик директора московског Института за политичке и војне анализе Александар ХРАМЧИХИН: Верујем да је на фотографији „Искандер-М“, а ако јесте – онда није у Сирију стигао само један. Јасно је да циљ тих ракетних система може бити само један – Турска. Наравно, могу они тући и циљеве у Сирији, али би примена високопрецизних система против терориста била претерана и непотребна

        ПОЈАВИЛА се фотографија са руским високопрецизним и разорним ракетним системом „Искандер“ за коју се тврди да је снимљена у Сирији.

        Неки експерти сматрају да је на снимку пре – обалски ракетни систем „Бастион“.

        Поводом овога се огласио и Антон Мардасов, совинар специјалиста за војне теме.

        Прво је подсетио да се интернетом повремено „ваљају“ тврдње и полутврдње да су се руски самоходни оперативно-тактички системи 9К720 „Искандер-М“ појавили у Сирији. И додао: досад је то увек било без фотографија.

        Потом је указао да је било објављено да су се на руску војну базу Хмејмим (код Латакије) једне ноћи приземљила два војна транспортна авиона и „искрцала војну технику која споља личи на ракетне системе на камионима са четири осовине“. И да су се са аеродрома – у пратњи оклопних транспортера – „упутили у непознатом правцу“.

        И Мардасов поставља питање: да ли се радило и „Искандерима“ или о „Бастионима“?

        Он цитира и експерта Центра за анализу стратегија и технологија Андреја Фролова који тврди да се на основу објављених снимака не може са 100-центном сигурношћу тврдити да ли се ради о „Искандерима“. Али, додаје:

        „Чини ми се ипак да је вероватније да су у Сирију стигли „Искандери“ него „Бастиони“ који у тој земљи немају шта да раде. Поготово што је Русија старију верзију тог ракетног система Сирији већ испоручила претходних година. А присуство „Искандера“ би у Сирији у садашњим условима било више него оправдано“.

        Фролов своје последње речи додатно разјашњава овако: „Системи „Искандер“ могу у Сирији бити нека врста субстратешког ресурса Русије, окренутог према Турској и њеним авио-базама. Јер, ми још крстарећих ракета „Калибар“ немамо онолико колико бисмо желели. Друго, питање је да ли би Иран дозволио прелет „Калибара“ својим ваздушним простором ако би Анкара успела да прогура идеју о тампон-зони на северу Сирије. Треће: ми у Црном мору још немамо довољно крстарећих ракета. Али, „Искандери“ у Сирији све одмах веома поједностављују – притиснеш дугме и ракета „Искандера“ је за који тренутак тамо где треба“.

        Фролов износи претпоставку да је сасвим могуће да фотографија, која је изазвала узбуђење, намерно објављена (а и да је намерно „мутна“) да би „потенцијални агресор знао какве ће последице уследити“.

        Он је уверен да су у Сирију стигла два ракетна система 9М723 која су била коришћена 2008. године против Грузије.

        Заменик директора московског Института за политичке и војне анализе Александар Храмчихин такође верује да је на фотографији „Искандер-М“:

        „Верујем да је на фотографији „Искандер-М“, а ако јесте – онда није у Сирију стигао само један. Јасно је да циљ ових ракетних система може бити само један – Турска. Наравно, могу они тући и циљеве у Сирији, али би примена високопрецизних система против терориста била претерана и непотребна“.

        Генерал Сергеј Канчуков, који је радио за руску војно-обавештајну службу, наглашава: „Чак и ако на фотографији није „Искандер-М“ – ти ракетни системи треба да се појаве у Сирији. И зато да би били тестирани у ратним условима“.

        Једино пуковник Виктор Мураховски, главни уредник часописа „Арсенал Отаџбине“, сматра да је на фотографији део обалског ракетног система „Бастион“ или ракетног система С-400. Међутим, тај „модул“ може бити део и система „Искандер“.

Још нејасно јесу ли у Сирију стигли ракетни системи „Искандер“ за држање Турске у шаху

Још нејасно јесу ли у Сирију стигли ракетни системи „Искандер“ за држање Турске у шаху

Оперативно-тактички ракетни систем 9К720 „Искандер-М“ има домет – 500 километара (извозна верзија – до 280). Може да користи и високопрецизне крстареће, као и аеробалистичке ракете 9М723 које маневришу током целог лета.

Обалски ракетни системи „Бастион“ користе противбродске ракете „Оникс“, а од искрцавања десанта штити до 600 километара обале.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара