Вијести, Регион

СВЕ УГРОЖЕНИЈА ПРАВА СРБА У РЕГИОНУ

БЕОГРАД, 4. АВГУСТА /СРНА/ – Права Срба у региону све су угроженија у посљедњих шест година, а тај тренд посебно је изражен у протекле двије године, наводи се у годишњем извјештају о стању политичких и других права српског народа у региону невладине организације из Београда Напредни клуб.

СВЕ УГРОЖЕНИЈА ПРАВА СРБА У РЕГИОНУ

Узрок томе су економска криза, али и проблеми у којима се налази српско друштво и политички развој у Србији, рекли су представници Напредног клуба, представљајући данас извјештај који обухвата права два милиона припадника српске нације у осам сусједних земаља, као и на Косову и Метохији, према Резолуцији 1244 УН.

Предсједник Напредног клуба Чедомир Антић је као проблем навео укидање свих државних установа у матичној земљи, Србији, које су задужене да штите права Срба у региону и дијаспори.

Права Срба не поштују се, истакао је Антић, у Хрватској, Албанији, као ни на Косову и Метохији.

Антић је рекао да је у Хрватској српска мањина у неравноправном положају у односу на друге мањине, када је ријеч о свим правима, па и правима на писмо и оцијенио да томе доприносе и државни медији попут Хрватске радио – телевизије.

Он је указао да српска мањина у Албанији има мања права него Албанци на југу централне Србије, а да се на Косову и Метохији умјесто гарантованог права на српски језик и ћирилично писмо у приштинским установама нуди „кроатизована верзија српског језика и латинично писмо“.

СВЕ УГРОЖЕНИЈА ПРАВА СРБА У РЕГИОНУ

СВЕ УГРОЖЕНИЈА ПРАВА СРБА У РЕГИОНУ

Антић је рекао да је положај Срба на Косову и Метохији изузетно несигуран и да је ЕУ једини гарант за провођење ограничених права која су им дата бриселским споразумом.

„Једина гаранција провођења аутономних права је ЕУ, тако да и сама промена администрације у ЕУ може довести до промене тих права“, указао је Антић.

Извор: Срна

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *