Вијести, Свијет

Јачи долар – јефтинија нафта

016620
Цијене сирове нафте на двије водеће свјетске берзе, у Њуорку и Лондону, данас су биле нешто ниже него на самом крају протекле седмице, а тржишни аналичари као главни разлог појефтињења те сировине наводе јачање курса долара.

Трговци нафтом пажљиво ће одмјерити и нову процјену економског раста САД у прва три овогодишња мјесеца, па ће и то утицати на даље кретање нафтних котација у току ове седмице, преноси француска агенција АФП.

Америчка лака нафта, поријеклом из западног Тексаса, уговарана је у Њуорку, за августовски термин испоруке, по цијени од 93,33 долара за барел, или 36 центи испод нивоа забиљеженог у петак.

Истовремено је на лондонској берзи иста количина сјеверноморске нафте типа „брент“ вриједила 100,37 долара, или 54 цента мање него током завршне трговине у петак.

„Послије прошлонједељног пада цијена, нафта је поново појефтинила због јачања долара“, изјавио је шеф продаје трговинске компаније ЦМЦ маркет у Сингапуру, Џејсон Хјуџис.

Долар је, иначе, јутрос у закључном пословању на водећој далекоисточној девизној берзи у Токију ојачао и размјењивао се за 98,24 јена, према 97,87 поткрај прошлонедјељног пословања у Нјујорку.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *