Вијести, Свијет

ИСТОРИЈА: Русија, Белорусија и Казахстан формирали Евроазијски економски савез

СПОРАЗУМ О ЕЕС У АСТАНИ ПОТПИСАЛИ ПУТИН, ЛУКАШЕНКО И НАЗАРБАЈЕВ – ИНТЕГРАЦИЈИ СИГУРНО ПРИСТУПА И ЈЕРМЕНИЈА

  • ПУТИН: Данас заједно стварамо снажан, привлачан центар економског развоја, велико регионално тржиште које чини више од 170 милиона људи. Евроазијски економски савез ће функционисати на универзалним транспарентним принципима који су разумљиви свима, између осталог, на принципима СТО – истакао је Путин на седници савета
  • НАЗАРБАЈЕВ: Морамо чувати да не правимо грешке које је Европска унија направила. Ово значи, поред осталог, да ни једна земља укључена у нашу интеграцију не сме да буде захваћена процесом деиндустријализације
  • ЛУКАШЕНКО: И Украјина ће кад тад схватити на којој страни се налази њена срећа
  • МЕДВЕДЕВ: Потписивање споразума у Астани  је велики догађај који ће одредити вектор нашег развоја за много година унапред

        ПРЕДСЕДНИЦИ Русије, Казахстана и Белорусије – Владимир Путин, Нурсултан Назарбајев и Александар Лукашенко – потписали су споразум о оснивању Евроазијског економског савеза.

        Лидери три земље, које су сада у Царинској унији, потписали су овај историјски споразум, који ступа на снагу 1. јануара 2015. Године, после седнице Високог Евроазијског економског савета у Астани.

        По речима шефа руске државе, захваљујући заједничком конструктивном приступу, спремности и способности да се проналазе компромиси, преброђене су многе тешкоће на том путу и на време је, како је и планирано, дошло до потписивања документа.

        „Ми данас заједно стварамо снажан, привлачан центар економског развоја, велико регионално тржиште које чини више од 170 милиона људи. Евроазијски економски савез ће функционисати на универзалним транспарентним принципима који су разумљиви свима, између осталог, на принципима СТО – истакао је Путин на седници савета.

        – То је резултат нашег заједничког рада, тесне сарадње влада Русије, Белорусије и Казахстана“ – подвукао је председник Руске Федерације.

        По речима руског лидера, потписивање споразума о Евроазијском економском савезу значи потпуно нов ниво интеграције:

        „У потпуности задржавајући национални суверенитет, ми обезбеђујемо тешњу и усклађенију економску сарадњу и кооперацију“.

        Путин је додао да на савез три државе отпада петина светских резерви гаса и готово 15 одсто залиха нафте.

        Земље „тројке“ имају развијену индустријску базу, велики кадровски,интелектуални и културни потенцијал.

        „Географски положај омогућава нам да створимо транспортне. логистичке маршруте не само од регионалног, већ и од глобалног значаја, као и да за себе вежемо велике трговинске токове Европе и Азије“ – рекао је Путин.

        Све то, по његовим речима, представља залог конкурентности нове заједнице, њеног динамичног развоја у свету који се убрзано мења.

        С руске стране у припреми споразума учествовало је више од 30 федералних органа.

        Основу документа чине прописи Царинске уније и Заједничког економског простора, чије су норме оптимизоване, побољшане и усклађене с прописима Светске трговинске организације.

        Три државе преузимају на себе обавезу гарантовања слободног кретања роба, услуга, капитала и радне снаге, спровођења усклађене политике у кључним областима привреде – енергетици, индустрији, пољопривреди, саобраћају.

        Назарбајев је после церемоније потписивања прво нагласио да Евроазијски економски савез треба да води рачуна о лошим искуствима других интеграција, па наставио:

        „У првом реду се морамо чувати да не правимо грешке које је Европска унија направила. Ово значи, поред осталог, да ни једна земља укључена у нашу интеграцију не сме да буде захваћена процесом деиндустријализације. Свака држава чланица треба да сачува своје традиционалне гране индустрије. На ово нас опомиње и рецесија економије ЕУ чији узрок је управо у томе“.

        Назарбајев се није устручавао ни да упозори: „Формирање савеза је једно, а сада у условима глобалне нестабилности савез треба да целом свету покаже снагу и способност да својим члановима обезбеди услове за развој и повећање конкурентности у времену глобалних изазова. Наравно, ни наш савез не гарантује идеалан живот нити ману небеску“.

        У Евроазијски економски савез ће сасвим сигурно ући Јерменија, а вероватно и Киргизија.

        Лукашенко је, са своје стране, нагласио да је Уверен да ће и Украјина „кад тад схватити на којој страни је и њена срећа“.

        Руски премијер Дмитриј Медведев назвао је потписивање споразума у Астани „великим догађајем који ће одредити вектор нашег развоја за много година унапред“.

ИСТОРИЈА: Русија, Белорусија и Казахстан формирали Евроазијски економски савез

ИСТОРИЈА: Русија, Белорусија и Казахстан формирали Евроазијски економски савез

Председник Евроазијске економске комисије Виктор Христенко нагласио је да између три земље од јануара 2015. више неће бити царинских граница, да ће дипломе важити подједнако на територији свих држава чланица, да ће њихови грађани моћи да под једнаким условима проналазе посао и воде бизнис у било којој од њих по свом избору.

Рад на документима које су потписали Путин, Лукашенко и Назарбајев почео је новембра 2011. године.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *