Вијести, Свијет

Кина опомиње Америку

Kina-i-SAD-odnosi

Вашингтон – Пошто је очигледно да ће политички спор око буџета који је блокирао добар део америчке владе потрајати, пажња се све више окреће ка новом „дану Д”, све ближем 17. октобру када истиче законски плафон до кога Трежери департмент (надлежан за финансије и економију) може да се задужује да би намиривао своје обавезе према повериоцима и исплаћивао доспеле обвезнице САД, досад најпоузданије вредносне папире на светским финансијски тржиштима.

Дилема је да ли ће и то бити употребљено као оружје републиканаца у Конгресу да се од председника Барака Обама изнуде политички уступци, или ће превладати политички разум и спречити катастрофа која, према оценама економиста, може да веома нашкоди не само САД, него и укупном глобалном финансијском и економском систему.

У том контексту занимљиво је прво оглашавање Кине, највећег кредитора Америке у чијем поседу је 1.277 билиона (хиљада милијарди) долара у обвезницама које је емитовао амерички трезор.

„Ми тражимо да САД озбиљно предузму кораке како би правовремено, пре 17. октобра решиле политичка питања око лимита за задуживање, спречиле банкрот и обезбедиле сигурност кинеских инвестиција као и глобалног економског опоравка… То је одговорност САД”, рекао је заменик кинеског министра финансија Жу Гуанђао и додао и да је његова земља „природно забринута” због онога што се догађа у Вашингтону, уз напомену да су „Кина и САД неодвојиве”.

Међународне последице америчке политичке кризе су иначе све видљивије. На самиту форума за економску сарадњу југоисточне Азије управо одржаном у Индонезији, у одсуству Обаме који је долазак отказао због унутрашњих проблема, главну реч је водила Кина, уз очигледну штету која је због тога нанета америчком престижу у том делу света.

„Блокада владе шаље веома негативну поруку о поузданости САД као партнера у светским пословима и смањује ауторитет за лидерску позицију у свету”, написао је у свом коментару Глен Нај, бивши конгресмен из Вирџиније, а сада сарадник немачког Маршаловог фонда у Вашингтону.

„Банкрот САД после 17. октобра била би економска несрећа какву свет није видео”, сматра економски аналитичар агенције „Блумберг” Јелмен Онарен, истичући да би немогућност највећег позајмљивача света да сервисира свој дуг, без преседана у новијој историји, био пустошан за берзе од Бразила до Цириха, зауставио механизам кредитирања од пет билиона путем америчких обвезница, драстично повећао цену задуживања компанија и појединаца, упропастио долар и САД и остатак света гурнуо у рецесију која би највероватније постала депресија.

Онарен наводи да је интервјуисао више од десет банкара, економиста и бивших државних функционера и да сви сматрају да би банкрот САД био „финансијска апокалипса”.

Ворен Бафет, најбогатији Американац, који је у овом спору на страни Обаме, учинак могуће америчке несолвентности упоредио је пак са дејством нуклеарне бомбе: то је нешто исувише опасно да би било употребљено.

У коментару који потписују уредници „Блумберга”, систематизовано је пет разлога због којих се треба плашити неуспеха да се подигне лимит за задуживање, око кога је претходна политичка битка између Обаме и републиканаца вођена у августу 2011, да би компромис био постигнут у последњи час, али не без последица. САД су због ондашњих неизвесности први пут изгубиле свој „златни” кредитни рејтинг, који је са „троструког А”, смањен на „двоструко А плус”.

Ако „камиказе републиканци”, како тврду струју америчких конзервативаца у Представничком дому описују медији, остану непопустљиви, глобална тржишта ће, оцењују поменути уредници, америчку владу прво видети као „изузетно и опасно неодговорну”.

Овако изнуђено смањење државне потрошње би затим „убило економски опоравак”. Амерички банкрот би изазвао глобални слом, док би фискални проблеми владе постали још тежи.

Пета последица се већ осећа: за обвезнице које се емитују ових дана инвеститори већ траже веће камате, што подразумева већи цену америчког позајмљивања.

Поред Кине, „уозбиљавање” Америке затражила је и директорка Међународног монетарног фонда Кристин Лагард. Вођа републиканца у Представничком дому Џон Бејнер је додуше изјавио да „неће дозволити” банкрот, а Си-Ен-Ен је јуче саопштио налазе свог истраживања по коме има довољно „разумних” републиканаца да би, заједно са демократама, изгласали закон о финансирању владе и подизању лимита за задуживање, али упркос томе засад нема знакова расплета.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *