Вијести, Свијет

Харков одбио да Русију назове „државом агресором“

РАСПРАВИ О ТАКВОЈ „СПЕЦИЈАЛНОЈ ИЗЈАВИ“ УСПРОТИВИО СЕ И ГРАДОНАЧЕЛНИК ГЕНАДИЈ КЕРНЕС

        ГРАДСКА скупштина Харкова – другог по величини града Украјине – одбила је уопште уврсти у дневни ред текст специјалне изјаве којом се Русија проглашава за „државу агресора“.

        Упркос томе што је практично идентичну „изјаву“ изгласала Врховна Рада Украјине, а за њом скупштине више десетина украјинских градова.

        За стављање на дневни ред „специјалне изјаве“ било је 19 одборника, а против – 47 (троје се уздржало). Против је гласао и градоначелник Харкова Генадиј Кернес:

         „Као прво, таква питања нису у нашој надлежности. Као друго: то би било кршење пословника јер то питање нико претходно није разматрао и предложио за расправу. Треће: Харков је пригранични град и сви ми добро знамо колико постоји веза између наших људи и предузећа са Русијом. Зато не желим да се таква веома, веома политичка питања у овој сали разматрају“.

        На Кернеса је пре десетак месеци био извршен атентат који је једва преживео, а лидер украјинске екстремне Радикалне партије, Олег Љашко, оптужио га је да је повезан са последњом експлозијом у Харкову која је убила троје локалних евромајдановаца.

Генадиј Кернес

Генадиј Кернес

Украјински парламент је 27. јануара назвао Русију „државом агресором“.

Министарство иностраних послова РФ је ту одлуку назвало „Неодговорном и непромишљеном“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *