Вијести, Свијет

Американци траже слабу тачку Русије, Кери тврди да је и Србија на „линији ватре“

НА „ЛИНИЈУ“ ПОСТАВИО И МАКЕДОНИЈУ, КОСОВО, ЦРНУ ГОРУ, ГРУЗИЈУ, МОЛДАВИЈУ И ПРИДЊЕСТРОВЉЕ

  • Амерички државни секретар указао да се ради о „линиjи ватре у контексту односа Вашингтона и Mоскве“, али није објаснио: ни шта тачно подразумева под „линијом ватре“, ни зашто на тој „линији“ нису, примера ради, Бугарска и Румунија
  • У Вашингтону борави Андреј Парубиј, један од кључних људи преко којег су САД организовале и извеле државни преврат у Кијеву. Он је Американцима донео списак оружја које Кијев жели да добије за наставак рата: противтенковске ракете Jаvelin, радаре, дронове, модерна средства радио-везе и апаратуру за гушење противничке везе. Тај списак је већ јуче стигао до Барака Обаме
  • КОРОТЧЕНКО: САД већ испоручују Кијеву оружје скривеним каналима и у малим партијама, а плаћале су и совјетско наоружање које је из земаља бившег Варшавског пакта стизало у Украјину. Отворене испоруке почеће у првој половини ове године. Реакција Русије биће жестока јер ће Американци отвореним испорукама прећи црвену линију. Тиме ће развезати руке Москви да почне да испоручује оружје армијама ДНР и ЛНР
  • РЕМИЗОВ: Американци траже тачку рањивости Русије и слаба места у руско-европским односима, они нису заинтересовани за неки посебни успех Кијева

        СЈЕДИЊЕНЕ Aмеричке Државе сматраjу да се читав низ европских земаља, а међу њима и Србиjа, налазе на „линиjи ватре у контексту односа Вашингтона и Mоскве“, изjавио jе амерички државни секретар Џон Kери.

         „Имам у виду Србиjу, Kосово, Црну Гору, Mакедониjу и друге територије – Грузиjу, Mолдавиjу, Придњестровље. Те земље су на линиjи ватре“, оценио jе jе Kери одговараjући на питања сенатора о растућем утицаjу Русиjе у Eвропи.

        Овоме је још додао: „Покушавамо да убедимо људе да са Русијом не водимо игру чији је циљ пораз“.

        Кери није објаснио: ни шта подразумева под „линијом ватре“, ни зашто на тој „линији“ нису, примера ради, Бугарска и Румунија, ни које он то људе убеђује…

        Државни секретар САД је, иначе, устврдио да су устаници са истока Украјине „инструмент у рукама Русије“ и „допуна њеној војној моћи“.

        Посебно је нагласио: да Бела кућа „активно разматра“ питање наоружавања Украјине и указао: „Видећемо на којој ћемо тачци бити у најскорије време“.

        Поновивши да би САД већ наредних дана могле увести нове санкције Русији, Кери је открио да би се на америчкој црној листи могао наћи и шеф државне безбедности Русије Александар Бортњиков који је пре неки дан у Вашингтону учествовао у раду самита о борби против насилног екстремизма.

        У време Керијевог наступа, у Вашингтону је већ боравио бивши секретар украјинског Савета за националну безбедност и одбрану Андреј Парубиј, један од кључних људи преко којег су САД организовале и извеле државни преврат у Кијеву.

        Он је Американцима донео списак оружја које Кијев жели да добије за наставак рата: противтенковске ракете Jаvelin, радаре, дронове, модерна средства радио-везе и апаратуру за гушење противничке везе. Тај списак је већ јуче стигао до Барака Обаме.

        Иако је Кери говорио о некој „тачки“, познати московски војни експерт, Игор Коротченко, наглашава:

         „Американци су политичку одлуку већ донели. САД ће испоручивати Кијеву смртоносно оружје. Само чекају за то згодан моменат. За Вашингтон је наставак рата у Украјини темељ државне политике која је срачуната на наношење удара по Русији и дестабилизацију ситуације на нашим границама. Уосталом, САД већ испоручују Кијеву оружје скривеним каналима и у малим партијама, а плаћале су и совјетско наоружање које је из земаља бившег Варшавског пакта стизало у Украјину. Отворене испоруке почеће у првој половини ове године“.

        Коротченко је уверен да ће реакција Русије бити жестока јер ће Американци „отвореним испорукама прећи црвену линију“. Тиме ће, подвукао је, развезати руке Москви да почне да испоручује оружје армијама Доњецке и Луганске Републике.

Џон Kери и Петар Порошенко

Џон Kери и Петар Порошенко

Са њим је у доброј мери сагласан Михаил Ремизов, председник Института за националну стратегију.

Он истиче да САД за себе не виде никакве посебне минусе ни при таквом даљем развоју ситуације: „Ни то се у Вашингтону не сматра негативним сценаријем. Американци траже тачку рањивости Русије и слаба места у руско-европским односима, они нису заинтересовани за неки посебни успех Кијева“.

Ремизов сматра да је Запад већ дошао до закључка да страховања у Москви могу изазвати „једино нови и радикални кораци какав би био искључивање Русије из система међународних плаћања SWIFT. Само, закључио је Ремизов, искључивање Русије би имало „негативан повратни утицај на Запад“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *