Вијести, Свијет

Владимир Путин: Одлука Кијев да укине гас Донбасу – мирише на геноцид

„НЕКА НИКОГА НА БРИНЕ ВОЈНА САРАДЊА РУСИЈЕ И КИПРА ИАКО УКЉУЧУЈЕ УПЛОВЉАВАЊЕ БРОДОВА“

  • Владимир Путин кипарском председнику Никосу Анастасијадису обећао да ће Москва и даље помагати његовој земљи да санира последице познате дужничке кризе. При том је упозорио: „Сужавање економских веза између Европске уније и Русије неизбежно ће еврозону довести до губитка конкурентности“

        ПРЕДСЕДНИК РФ Владимир Путин упозорио је да прекид снабдевања Донбаса гасом од стране Кијева „мирише на геноцид“.

         „Не само што је тамо (у Доњецку и Луганску) глад, и без тога је ОЕБС констатовао тамо хуманитарну катастрофу, па још и снабдевање гасом да прекину! Како се то зове? То већ мирише на геноцид“ – рекао је Путин на конференцији за медије после разговора са својим кипарским колегом Никосом Анастасијадесом.

         „По свему судећи, неки одговорни руководиоци данашње Украјине немају представу шта су то питања хуманитарне природе, хуманизам уопште.

        Сам појам је код њих, по мом мишљењу, већ потпуно заборављен“ – додао је он.

        Путин је истакао да, када о томе разговара с украјинским руководством, чује одговор: „они ратују, ништа им нећемо платити“.

        При том, он је нагласио да, поред „људи с оружјем који се боре за своје права“, у Доњецку и Луганску постоје и незаштићени слојеви становништва, који пате због настале ситуације.

        Одговарајући на новинарска питања, руски председник је нагласио да Русије неће испоручивати Украјини гас без аванса, и да таква ситуација представља опасност за транзит у Европу.

         „Газпром у потпуности извршава своје обавезе из уговора (о продаји гаса Украјини) и чиниће то и надаље. Од аванса који је уплатила украјинска страна преостало је још за три-четири дана испорука. Уколико аванс не буде уплаћен, Газпром ће у складу с тим уговором и анексом уговора зауставити испоруке.

        Наравно, то може да представља одређену опасност за транзит у Европу нашим европским партнерима“ – казао је Путин на конференцији за медије.

        Истовремено, он је изразио наду да неће морати да се примењују крајње мере.

        Руски председник је посебно нагласио да војна сарадња Русије и Кипра – која укључује упловљавање руских војних бродова у луке те острвске медитеранске државе – није уперена ни против кога.

         „Услуге кипарских лука ће користити наши бродови који учествују у међународној борби против тероризма и пиратства. То, дакле, никога не треба да брине. То је и допринос Кипра тој борби“.

        Анастасијадису је руски лидер обећао да ће Москва и даље помагати Кипру да санира последице познате дужничке кризе.

        У наставку је упозорио: „Сужавање економских веза између Европске уније и Русије неизбежно ће еврозону довести до губитка конкурентности“.

Никос Анастасијадес и Владимир Путин

Никос Анастасијадес и Владимир Путин

Путин је председника Кипра позвао да у мају дође у Москву на прославу 70-годишњице Велике Победе.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *