Вијести, Свијет

Кијев тврди да су Руси оборили два сухоја

Кијев тврди да су Руси оборили два сухоја

Кијев – Украјински Национални савјет за безбједност саопштио да ракете којима су оборена два борбена авиона украјинске војске Сухој-25 испаљене са територије Русије.

Не зна се шта је с пилотима.

Из Кијева је саопштено да су два „сухоја“ оборена око 13.30 часова по локалном времену изнад области око брда Савур-Могила, врло важне стратешке позиције у регији око Доњецка, близу границе с Русијом. То брдо се налази тридесетак километара од мјеста пада авиона МХ17.

Украјински Национални савјет за безбједност је саопштио да ракете којима су данас на истоку Украјине оборена два борбена авиона украјинске војске Сухој-25 су испаљене са територије Русије.

„Према прелиминарним информацијама, ракете су испаљене са руске територије“, наводи се у саопштењу Савјета, уз податак да су авиони летјели на висини од 5.200 метара, пренијела је агенција АФП.

С друге стране, један од вођа проруских бораца на истоку Украјине Игор Стрелков изјавио је данас да је на истоку Украјине оборен један украјински борбени авион.

Стрелков, за кога власти у Кијеву вјерују да је руски обавештајац, рекао је да је један авион оборен и да се пилот катапултирао. Није навео друге детаље.

Портпарол министарства Алексеј Дмитрашковски раније данас је рекао да у тим авионима лете по два човјека. Украјински званичници су саопштили да је један од пилота виђен како се катапултира, али да немају више информација.

Вијест о обарању војних авиона стиже у тренутку када је пажња цјелог свијета уперена ка истоку Украјине због пада лета МХ17 „Малезија ерлајнза“. Погинуло је 298 људи, а вјерује се да је авион оборен ракетом земља-ваздух.

Русија окривљује Украјину за обарање авиона, док власти у Кијеву и Запад одговорност сваљују на проруске сепаратисте и Москву.

Још нема прецизних информација о томе какви противавионски системи се налазе на истоку Украјине и ко њима управља.

Од избијања оружаних сукоба на истоку Украјине било је више извјештаја о обарањима украјинских војних авиона, о чему су извјештавали извори обије сукобљене стране.

Снаге самопроглашене Доњецке Народне Републике су објавиле 17. јула да су „обориле авион за који вјерују да је сухој“, док је украјинска војска неколико дана раније саопштила да је „изгубљен контакт са транспортном летјелицом Ан-26“.

Мјесец дана раније, проруски сепаратисти из регије око Доњецка су објавили да су „срушили извиђачки Антонов Ан-30“.

Побуњеници: Имали смо систем Бук

Украјински вођа побуњеника Александар Кодаковски потврдио је за Ројтерс да проруски сепаратисти имају ракетни систем Бук.

У интервјуу за Ројтерс, Кодаковски, командант батаљона Восток, признао је први пут откако је авион оборен у источној Украјини да побуњеници посједује ракетни систем Бук.

Он је такође рекао да Бук можда потиче из Русији, као да постоји и могућност да је послије обарања авиона враћен у Русију како би био уклоњен доказ о његовм присуству.

Прије обарања Малезијског путничког авиона, проруски сепаратисти су се хвалили како посједују Бук ракетни систем.

Међутим, послије несреће, самопроглашена Народна Република Доњецк је у више наврата негирала да је икада посједовала ту врсту оружја.

Кијев тврди да су Руси оборили два сухоја

Кијев тврди да су Руси оборили два сухоја

Александар Кодаковски сматра да је Кијев крив због овог догађаја.

„Они су знали да Бук постојао и да ће бити распоређен у тој области. Украјина је добила правовремене доказе да побуњеници имају ову технологију и да су им је дали Руси. Они су испровоцирали коришћење овог оружја против цивилних авиона“, рекао је Кодаковски.

Он је Ројтерсу испричао да су кобног дана украјински војни авиони летјели подручјем којим су летјели и цивилни авиони.

„Чак и ако је ту био Бук, чак и ако је коришћен, Украјина је урадила све како би се осигурало да цивилни авион буде погођен“, тврди Кодаковски.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *