Вијести, Свијет

„Гардијан” изабрао Сноудена за „Личност-2013”

ПРОШЛЕ ГОДИНЕ У ИСТОЈ НОМИНАЦИЈИ ЛОНДОНСКОГ ЛИСТА ПОБЕДНИК БИО АМЕРИЧКИ ВОЈНИК БРЕДЛИ МЕНИНГ.

  • „Гардијан” је – опет се позивајући на документе из „Сноуденовог електронског архива – објавио текст у којем се тврди да су НСА и британска специјална служба GCHQ (Центар за владине везе) убацивали своје агенте чак и у виртуелне светове World of Warcraft и Second Life!

ЛОНДОНСКИ „Гардијан” изабрао је бившег сарадника ЦИА и НСА Едварда Сноудена за своју „Личност-2013”.

Сноуден је добио највише гласова, а у бирању „човека године” – у организација „Гардијана” – учествовало је 2.000 новинара и уредника из више познатих британских и светских листова.

У прошлогодишњем „Гардијановом”  избору победио је амерички војник Бредли Менинг који је предао Џулијану Асанжу и његовом „Викиликсу” више од 400 хиљада тајних америчких дипломатских и војних докумената.

Сноуден

Сноуден

„Гардијан” је данас – опет се позивајући на документе из „Сноуденовог електронског архива” – објавио текст у којем се тврди да су НСА и британска специјална служба GCHQ (Центар за владине везе) убацивали своје агенте чак и у виртуелне светове World of Warcraft и Second Life!

Ти агенти су имали задатак, тврди „Гардијан”, да наступају као „играчи”.

Управо они су – по инструкцијама – креирали сопствене јунаке у тим онлајн-играма и замаскирани као „орке” и „елфови” комуницирали са другим играчима. „Гардијан” указује да је циљ неких од њих био да заврбују доушнике међу технички најобученијим корисницима тих игара.

Ова врста шпијунаже мотивисана је тиме што су сами терористи наводно, такође, могли да се на исти начин крију иза појединих „јунака” истих игара и да те „маске” користе за сопствено комуницирање и повезивање.

Извор: Факти

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *