Вијести, Свијет

Франк-Валтер Штајнмајер: Време је да Запад почне да нормализује односе са Русијом

ИСТОВРЕМЕНО ОПТУЖИО МОСКВУ ЗА ЕСКАЛАЦИЈУ У УКРАЈИНИ И „ИЗАЗОВ МЕЂУНАРОДНОМ ПОРЕТКУ“

  • У говору који је одржао у вашингтонском Центру за стратешке и међународне студије, шеф немачке дипломатије рекао: „Јасно је да морамо гледати даље, изван граница украјинског конфликта. На наше будуће односе са Москвом. Не смемо одустајати од покушаја преговора са Русијом. Морамо све преостале канале општења користити за проналажење могућих решења, па у будућности пронаћи пут за тешњу сарадњу“
  • Бивши аналитичар CIA Реј МЕКГОВЕРН: Немачка је данас – први пут после дугог времена – у стању да самостално доноси одлуке и да се супротставља САД

        ВРЕМЕ је да Запад успоставља односе са Русијом упркос разногласјима поводом Украјине – изјавио је у Вашингтону Франк-Валтер Штајнмајер.

        У говору који је одржао у вашингтонском Центру за стратешке и међународне студије, шеф немачке дипломатије је своје упозорење образложио овако:

         „Јасно је да морамо гледати даље, изван граница украјинског конфликта. На наше будуће односе са Москвом. Не смемо одустајати од покушаја преговора са Русијом. Морамо све преостале канале општења користити за проналажење могућих решења, па у будућности пронаћи пут за тешњу сарадњу“.

        Штајнмајер је, како се и могло очекивати, истовремено оптужио Русију за ескалацију ситуације у Украјини:

         „Та ескалација директно доводи у питање архитектуру европске безбедности и мирни поредак заснован  на међународном праву, мултилатералним институцијама и механизмима за мирно решавање конфликата. Поврх свега, доводи у питање и суверенитет држава. Русија се против свега тога служи старим рецептима политике силе и агресивности, инструментима политике против које смо се борили деценијама“.

Шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер

Шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер

Штајнмајер је чак додао: „То је изазов међународном поретку и нашим заједничким вредностима. Изазов са којим се не миримо и не можемо помирити“.

Бивши аналитичар CIA Реј Мекговерн данас је оценио да је Немачка данас – први пут после дугог времена – у стању да самостално доноси одлуке и да се супротставља САД.

Мекговерн је оценио међу Берлином и Вашингтоном постоји раскол – први од Другог светског рата.

Немци су коначно „одрасли“ и први пут су за 70 година спремни да САД кажу: „Наши интереси се не подударају са вашима. Ми не желимо рат у централној Европи и имамо намеру да га осујетимо!“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *