Вијести, Свијет

Франк-Валтер Штајнмајер: На држање Русије не треба реаговати реториком и методима Хладног рата

ОЦЕНИО ДА ЋЕ ОБНОВА ПАРТНЕРСКИХ ОДНОСА СА МОСКВОМ БИТИ МАРАТОН, А НЕ СПРИНТ

  • Шеф немачке дипломатије приликом обележавања 60-годишњице уласка своје земље у западну војну алијансу упозорио: „Главни задатак НАТО треба да буде „кооперативна безбедност“. Ово наглашавам имајући у виду садашњу ескалацију конфликтне ситуације са Русијом“

        ШЕФ немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер јавно је апеловао на колеге из НАТО  да против политичких опонената не користе реторику и методе из времена Хладног рата јер је то прошлост, а свет се – изменио.

        „Нисмо више у Хладном рату. На међународној сцени су се појавили нови играчи. Постоје и нове опасности које долазе од недржавних структура и појединаца који се баве терором. Хладноратовских блокова више нема, али је очигледно да још постоје „рефлекси“ из тог времена и чини се да ових дана оживљавају“ – рекао је Штајнмајер на церемонији поводом 60-годишњице уласка Немачке у НАТО.

        У овом контексту се критички осврнуо на изјаву Владимира Путина (о 40 интерконтиненталних балистичких ракета које ће руска армија добити до краја ове године) која је већ „продрмала“ цео Запад:

        „Изјава председника Путина од пре неколико дана о модернизацији руског стратешког ракетног арсенала није допринос стабилности и релаксацији ситуације у Европи. Само, ни та изјава није обавезујући повод за исте такве реакције засноване на старим рефлексима. Последњих година смо ионако имали више него довољно случајева када је ескалација ситуације на речима прерастала у стварну ескалацију“.

        У заједничком је интересу – оценио је немачки министар – да реакције буду мање рефлексне, више стратешки далековиде, а не срачунате на краткорочне медијске ефекте.

        „Не смемо дозволити да прогрес у обезбеђивању европског поретка, који смо последњих година тешко обезбеђивали, буде потпуно поништен. Нама је потребна – подвукао је Штајнмајер – обнова партнерских односа између НАТО и Русије, али ће то, очито, тражити времена“.

Шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер

Шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер

Одмах о том је изговорио и ову опомену: „Ми морамо бити онолико реалистични колико желимо повратак партнерским односима са Русијом. Гледано из данашњег стања ствари, повратак таквим односима неће бити спринт, већ – маратон. То нас обавезује да утолико брижљивије испланирамо целу „трку“. Главни задатак НАТО треба да буде „кооперативна безбедност“. Ово наглашавам имајући у виду садашњу ескалацију конфликтне ситуације са Русијом“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *