Вијести, Занимљивости

Изградња Керчког моста за Крим почиње за 60 дана

БИЋЕ ДУГАЧАК 19 КИЛОМЕТАРА – ИМАЋЕ ЧЕТИРИ ТРАКЕ ЗА АУТОМОБИЛЕ И ПРУГУ СА  ДВА КОЛОСЕКА

        ПРОЈЕКАТ Керчког моста је завршен и достављен надлежном државном органу. Његова изградња може да почне већ кроз два месеца.

        Засад Руси из континенталне Русије на полуострво Крим, које се граничи са Украјином, путују углавном морем.

        Председник Русије Владимир Путин је 19. марта 2014. године наложио да се изгради друмско-железнички мост преко Керчког мореуза који би спајао континенталну Русију и полуострво Крим. Наложио је да буде завршен до краја 2018. године.

        Руски премијер Дмитриј Медведев је 30. јануара потписао одлуку Владе према којој вредност моста не сме да пређе 228,3 милијарде рубаља.

        Прва возила би требало преко тог моста крену у децембру 2018. године. Примопредаја моста и његово потпуно отварање за саобрачај планирани су за јун 2019. године.

​​        Према усвојеној варијанти, мост се састоји од паралелне друмске и железничке секције. Друмски део ће имати четири траке, максимална брзина кретања износиће 120 километара на сат, а пропусна моћ – до 40 хиљада аутомобила дневно.

        Железничка руга укључује два колосека, са максималном брзином од 160 километара на сат.

        Мост почиње на Таманском полуострву, пролази преко постојећег насипа дугачког пет километара, излази на острво Тузла, пресеца Керчки мореуз заобилазећи рт Ак Бурун са севера. Дужина моста, као што је и планирано, износи 19 километара.

        Мост ће имати аутоматизовани систем за управљање саобраћајем, расвету, као и систем за прикупљање, пречишћавање и одвођење воде.

Изградња Керчког моста за Крим почиње за 60 дана

Изградња Керчког моста за Крим почиње за 60 дана

Пројектанти су предложили да се мост гради истовремено на шест деоница. Повећање поузданости испорука ће бити могуће захваљујући коришћењу руских материјала који ће бити достављани на таманску и керчку обалу из различитих делова Русије.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *