Свијет

Европљани и Американци желе да раде у Русији

3112558925_c011bf53a2_z

Према подацима бројих агениција за запошљавање, стабилно расте број иностране квалификоване радне снаге у Русији. Млади стручњаци из земаља Европске Уније и САД свесно и намерно бирају Русију као дестинацију за живот и стицање радних искустава. У Русију стижу из разних земаља бројни радници из целог света.

Млади људи из земаља као што су чланице ЗНД, као нпр Таџикистан или Молдавија, спремни су да раде све послове, укључујући и оне за које није неопходна висока квалификација. А већ они, добро образовани, који потичу из Европе или Америке нису заинтересовани за послове чишћења снега, дворишта или уличне продаје. Они желе високе приходе, добре плате, а у Русији их могу наћу. То је врло интересантан феномен, говори стручњак Више школе економије Павел Кудјукин:

Делимично је то повезано са прилично високим нивоом незапослености међу младим људима у западној Европи. У том смислу је руско тржиште рада, неочекивано и за нас саме, веома привлачно. Тим пре ако се генерално може говорити да је код нас вредност рада потцењена, а менаџери средњег и вишег ранга у Русији зарађују више, него на истим позицијама у Европи и Америци. Чак не обраћајући пажњу на то што инострани грађани плаћају више порезе од самих Руса. Код нас су порези личног дохотка 13%, а странцима се зарачунава 30%. То је, како било, и даље мање него у већини западноевропских земаља, иако су тамо високи приходи.

Млади инострани стручњаци, који имају добро образовање и знање западне радне методологије, могу бит интересантни за руске компаније. Ради се о техничком персоналу у различитим видовима бизниса: од сфере услуга до енергетике. Говори експерт Института студија глобализације и социјалних кретања Василиј Колташев:

На руско тржиште се оријентишу они који су радили у европском грађевинском сектору, затим сектору пружања услуга, хотелијерству, јер су они у Русији недовољно развијени. Без обзира на то што код нас има све више ресторана и кафеа, ипак посао није солидно постављен и разрађен и овај сектор по квалитету заостаје за западним. И зато су и даље неопходни страни стручњаци који са собом доносе и најновија знања из ових области.

Русија, као што је познато, покушава да смањи зависност своје економије од енергетиике и индустрије сировина и покушава да развија високотехнолошки сектор. Граде се нови технопаркови, иновациони центри, кластери. У овим сегментима, такође су неопходни инострани специјалисти, додаје Павел Кудјукин.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *