Вијести, Свијет

Египат: Оставке министара и ултиматум војске

026680

Египатска војска упутила је ултиматум предсjеднику Мухамеду Морсију да испуни захтјев народа који тражи његову оставку. Сједиште Морсијеве странке је запаљено и опљачкано, а четири министра су поднијели оставке због протеста.

Војска је упозорила да ће интервенисати ако захтјеви демонстраната не буду испуњени у року од 48 сати, након што су милиони људи изашли на улице , тражећи оставку исламистичког предсједника Мухамеда Морсија.

У саопштењу прочитаном на државној телевизији војска је поновила позив да захтјеви народа буду испуњени и дала рок од 48 сати као посљедњу шансу да се преузме одговорност за историјске догађаје у земљи.

„Ако захтјеви народа не буду испуњени у овом периоду, оружане снаге ће објавити план за будућност и мјере за надгледање његове примјене“, наведено је у саопштењу.

Демонстранти испред предсједничке палате поздравили су ово саопштење, а главна опозициона група Национални фронт спаса која већ мјесецима тражи формирање владе националног јединства, поздравила је потез војске. Ово је други пут у посљедњих недјељу дана да је војска упутила формално упозорење политичарима.

Египатски министри туризма, екологије, комуникација и правде су поднијели су оставке послије масовних демонстрација против Морсија. Министри су писане оставке уручили премијеру Хишаму Кандилу.

Сједиште владајуће странке Муслиманска браћа у Каиру је запаљено и опљачкано, па је та четвороспратница евакуисана. До сада најкрвавији инцидент од почетка масовних протеста против Муслиманске браће и Морсија почео је ноћас и трајао је неколико сати, а обезбјеђење које се налазио у згради гађало је нападаче запаљивим бомбама и каменицама.

Муслиманска браћа су за насиље оптужила „хулигане“, тражећи да полиција објасни зашто није заштитила сједиште партије. Дописник АФП јавља да људи данас из сједишта те партије односе запаљиве бомбе, шљемове, панцире, намјештај, телевизоре и документа.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *