Вијести, Свијет

Египат, крв и сузавац

egipat-neredi

Четири особе погинуле, а 26 повређено у сукобима присталица и противника свгрнутог египатског председника Мухамеда Мурсија. Демонстранти на тргу Тахрир с обе стране гађали једни друге каменицама, а полиција испалила сузавац да би их растерала.

У новим сукобима присталица и противника свргнутог египатског председника Мухамеда Мурсија у Египту, четири особе су погинуле, од чега једна у Каиру, а три северно од престонице, саопштили су извори из безбедносних и медицинских служби.

Двоје људи је изгубило живот у сукобима у граду Каљуб, северно од Каира, док је трећи погинуо кад је бежећи пао под воз, пренела је агенција АФП.

Четврта жртва је преминула у болници након што је рањена у пуцњави у близини централног трга Тахрир у Каиру, рекао је заменик директора хитне службе у египатској престоници, Мухамед Султан.

Он је додао да је у насиљу током данашњег дана повређено још најмање 26 људи.

Демонстранти на Тахриру гађали су једни друге каменицама, а полиција је испалила сузавац да би их растерала, пренеле су агенције.

То је највећи сукоб у Каиру од 16. јула, када је током протеста погинуло седморо људи.

На тргу Тахрир могу се видети мрље од крви и сломљено стакло, док рањене односе с лица места на моторциклима, пренео је Ројтерс.

Државна телевизија објавила је да је ухапшено седморо Мурсијевих присталица и да су од њих заплењена два пиштоља.

Неколико стотина присталица Мурсијевог покрета Муслиманска браћа упутило се ка тргу Тахрир, центру масовних протеста током којих је египатска војска 3. јула срушила с власти изабраног исламистичког председника и сукобила се са својим противницима.

„Пуцали су на нас. Покушали су да преплаве трг“, рекао је Тарик Сабир, један од учесника протеста који је рањен у сукобу.

У Египту је напето већ више од две недеље, од када је војска сменила првог демократски изабраног председника после масовних протеста на којима је тражена његова оставка.

Војска је упозорила да ће одлучно интервенисати ако буде насиља.

Мурсијев наследник Адли Мансур, кога је поставила војска, обећао је да ће се борити за очување стабилности и да ће се одупрети противницима које је оптужио да хоће да гурну земљу погођену кризом у „непознато“.

Од Мурсијевог пада, у сукобима у Египту побинуло је најмање 100 људи, већином присталица Муслиманске браће.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *