Вијести, Свијет

Двије Кореје се договориле о зони Кесонг

030536

Сјеверна и Јужна Кореја данас су постигле договор о поновном отварању заједничке индустријске зоне Кесонг.

Кесонг представља посљедњи преостали симбол помирења два сусједа откако су њихови односи погоршани прије пет година. Договор је услиједио послије вишемјесечних трвења и сјевернокорејских пријетњи ратом, изазваних пооштравањем УН санкција Пјонгјангу.

Послије 15 сати исцрпљујућих разговора, двије стране су издале заједничко саопштење у коме су навеле да су се договориле да јужнокорејским фирмама буде дозвољено да поново покрену производњу у својим фабрикама у овој зони чим се стекну услови за то.

Делегације ће се поново састати у сриједу у Кесонгу да би размотриле детаље о отварању индустријске зоне, укључујући захтјев Сеула да му Пјонгјанг гарантује да више никада неће једнострано затворити фабрички комплекс који се налази на територији Сјеверне Кореје уз саму границу са јужним сусједом.

Сјеверна Кореја је у априлу повукла своје раднике и забранила улаз у земљу јужнокорејским менаџерима и инжењерима из 123 фабрике због појачањих тензија између двије државе. Ова зона има годишњи приход од скоро двије милијарде долара. Затварање је такође значило губитак прихода у чврстој валути за Пјонгјанг и остајање без посла и зарада 53.000 радника на Сјеверу.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *