Вијести, Свијет

Донбас: од одбране ка офанзиви

Контакт група Русија-Украјина-ЕУ састаће се ускоро. Како је саопштио секретар за штампу руског преседника Дмитриј Песков, одлука је била донета на преговорима у Минску. Посматрачи истичу: састанак председника земаља Царинског савеза са украјинским лидером и представницима ЕУ јасно је показао да линија Кијева на тоталну конфронтацију са Москвом није себе оправдала. Мада о миру украјинске власти данас треба да се договарају не са Русијом, већ са сопственим народом.

Актуелно украјинско руководство у својим дејствима, треба признати, било је доследно. Још почетком лета Кијев је прекинуо све преговоре са Русијом о гасу. Затим је објавио да прекида са њом трговинско-економске везе, оптужио је Москву за рат против Украјине – и наставио да надувава антируску хистерију, користећи за то међународне полигоне. И одједном у Минску окрет за 180 степени: и преговоре о гасу Украјина ће наставити, и чак свој споразум о асоцијацији са ЕУ спремна је да размотри са руским експертима. Шта то значи?

Просто замирисало је загорело. Кијевским управитељима није пошло за руком да „угуше Донбас масом“, бацајући у југоисточне котлове нове хиљаде новајлија. Мада национал-патриотска реторика не јењава – наводно, још мало и „сепаратисте“ ћемо докрајчити – Кијев је схватио: време је за договарање. Можда Москва може некако да утиче на побуњени Југоисток…

А ситуација је следећа. „Непобедиву“ украјинску армију њени генијални командири су сатерали у неколико „котлова“ одједном. Територија самопроглашене Доњецке националне републике данас је фактички слободна од украјинске војске. У зони такозване „антитерористичке операције“ коју води Кијев, појавила су се три „котла“ одједном – војска не може да изађе из окружења код Амросијевке, Иловајска и Јеленовке. На територији Иловајска окружен је батаљон Дњепар-1. Признање његовог командира: Ми смо у потпуном прстену. Команда лаже да смо узели Иловајск. То је код нас пакао! Нема никакве помоћи!

Део другог казненог батаљона Дњепар-2 такође је доспео у окружење. У крајње тешком положају је и 25. аеромобилна бригада. Она је претрпела крајње тешке губитке – преко сто погинулих и пет стотина рањених. Поред тога, по подацима устаника, у окружењу се нашао штаб 8. армијског корпуса, три механизоване бригаде, 95. аеромобилна бригада, казнени батаљони Ајдар, Донбас, Шахтјорск, батаљони националне гарде и друге јединице.

Устаници могу да се похвале и потпуном контролом над важним стратешким положајем Саур-Могила. За ову коту су се водиле борбе више од две недеље. Захваљујући њеном заузимању, устаници су добили могућност да направе додатни „котао“ за украјинску војску. У целини од војске је ослобођена читава територија Доњецке и Луганске републике дуж границе са Русијом – све до Азовског мора.

А у редовима украјинске војске у међувремену сазрева раскол. Војници под контролом Кијева одбијају да извршавају злочиначке наредбе. А командир казненог батаљона Донбас, Семенченко, резигниран некомпетенцијом кијевског руководства, позива своје присталице у поход на Министарство одбране Украјине.

© Фото: АП/Сергеи Гритс

© Фото: АП/Сергеи Гритс

Вратимо се резултатима минског састанка. Председника Русије новинари су питали да ли је на преговорима разматран „мировни план Порошченка“. Одговор Владимира Путина је: не. Према речима председника, Русија не може да говори о неким условима прекида ватре и могућим договорима између Доњецка, Луганска и Кијева. То је унутрашња ствар Украјине. А Русија није страна у конфликту – и може само да допринесе томе да се створи атмосфера поверења.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *