Вијести, Свијет

Долгов: Нека се наше немачке колеге позабаве људским правима у својој земљи

konstantin-dolgov

РУСКО Министарство иностраних послова препоручило је немачкој дипломатији – која је „изразила забринутост” поводом „појава насиља у Москви према имигрантима са Кавказа и из Централне Азије” – да обрати пажњу на поштовање људских права у самој Немачкој.

Опуномоћеник МИП РФ за људска права, демократију и владавину права – Константин Долгов – поручио је „немачким колегама”: „Одлучне и професионалне мере надлежних државних органа, којима су заустављени нереди у Бирјуљеву на југу Москве и кажњени они који су у њима учествовали, ни на који начин нису довеле у питање међународне обавезе Русије и не обавезују њену власт на било каква додатна обећања на политичком нивоу”.

Долгов је истовремено указао да не одговара истини тврдња немачког министарства спољних послова да је Берлин о својој „забринутости” већ већ обавештавао званичну Москву.

„Својим партнерима скрећемо пажњу – наставио је Долгов – да и у самој, као и у другим деловима „демократске Европе”, настављају да се шире и јачају десна екстремистичка, неонацистичка и ксенофобска расположења. Ово потврђује и активност такозване национал-социјалистичке илегале чији припадници су цео низ година некажњено убијали странце. Судећи по успорености судског поступка који се о томе води у Немачкој – изгледа да њене власти нису у потребној мери свесне те опасности”.

Долгов је указао и на чињеницу да избеглице у Немачкој имају ограничена права док чекају да буде решен њихов статус. Навео је да то чекање може потрајати годинама и да молиоци за то време не смеју да напуштају одређену територију и да немају право ни на рад, ни на образовање, ни на медицинску помоћ.

„Све у свему, закључио је Долгов, немачке колеге – најблаже речено – имају чиме у својој земљи да се позабаве у области људских права и владавине закона”.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *