Вијести, Свијет

Дел Понте: Побуњеници у Сирији користили сарин! УН демантује

015245

Сиријски побуњеници користили су нервни гас сарин, тврди чланица комисије УН-а Карла дел Понте.Она наводи да истражитељи УН имају податке да су побуњеници у Сирији користили сарин.

Дел Понте је рекла да се до тих података дошло у разговору са жртвама напада и докторима у сусједним државама гдје су лијечени рањени. „Према извјештајима у које сам имала увид, постоји конкретна и снажна сумња да је употребљен гас сарин, али још нема потпуне потврде“, изјавила је Дел Понте за швајцарску телевизију, и навела, да су сарин користили побуњеници, а не владине снаге. Бивша хашка тужитељка није изнијела друге детаље о томе када је и гдје сарин можда био употребљен.

Турске власти раде анализе крви код Сиријаца који су избјегли у Турску како би утврдиле да ли је у Сирији употребљено хемијско оружје, изјавио је анонимни љекарски извор за АФП. Западне земље су изразиле забринутост због могућности да је употребљено хемијско оружје у сукобу режима Башара Асада и побуњеника који се боре за његово збацивање.

Амерички предсједник Барак Обама је одбио да искључи било коју опцију, али је рекао да не предвиђа слање америчких војника ако се докаже да је Асадов режим користио хемијско оружје.

УН: НЕМА ДОКАЗА О ХЕМИЈСКОМ ОРУЖЈУ

Комисија УН која истражује ратне злочине у Сирији саопштлиа је да није нашла убједљиве доказе о употреби хемијског оружја током сукоба.

Комисија „жели да разјасни да није дошла до убједљивих налаза када је ријеч о употреби хемијског оружја у Сирији неке од сукобљених страна“, наведено је у саопштењу. Ово је речено након што је Дел Понте изјавила за швајцарску телевизију да комисија има назнаке да су сиријски побуњеници користили нервни гас сарин као хемијско оружје. Индикације су, по њеним ријечима, засноване на разговорима са жртвама, љекарима и људима у пољским болницама у сусједним земљама. Бијела кућа сматра веома вјероватним да је хемијско оружје, ако је употребљено у Сирији, користио режим Башара ал Асада, изјавио је данас портпарол Џеј Керни. Он каже да је Вашингтон „веома неповјерљив“ према тврдњама Дел Понте да су побуњеници користили сарин, као и да се комисија УН оградила од њених тврдњи, јер још нема довољно података да би нека страна била оптужена за употребу хемијског оружја.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *