Вијести, Регион

Хрватска: Узбуна у прехрамбеној индустрији

007826

Месо и месне прерађевине из ЕУ ће у Хрватској бити јефтиније и до 40 одсто, пише Вечерњи лист.

Хрватска прехрамбена индустрија је на ногама! Укидањем царина на храну из ЕУ од 10 до 40 одсто, трговци ће полице напунити јефтинијом увозном робом. С друге стране хрватска прехрамбена индустрија нема простора за спуштање цијена да би задржали тржиште.

А да ствар буде још гора, док се најављује појефтињење увозних производа, хрватски Дукат, Виндија и Мегле најављују поскупљење млијека и млијечних производа од 10 до 25 %, што правдају “вртоглавим растом улазних трошкова, посебно енергената”.

Трговачки ланци у власништву компанија из ЕУ ушли су у оштру кампању за привлачење купаца јефтинијом увозном робом па познаваоци прилика очекују помор хрватских компанија у пољопривредно-прехрамбеној индустрији, поготову у производњи меса, месних прерађевина, брашна, уља, вина, шећера…

И овај мјесец запосленост у индустрији пала је 6 % у односу на прошлу годину, а те су гране досад једине одолијевале кризи. Највећа ће се битка водити за храну, јер код одјеће и обуће нема значајнијих промјена у царинском режиму, док су луксузни производи већ појефтинили од почетка године.

Држава је укинула 30 % пореза на луксузну робу као што су сатови, накит, крзнене бунде и слично, за које се засад одобрава 20 до 30 % попуста тек на плаћање готовином.

У трговини игру засад воде њемачки и аустријски ланци Лидл, Кауфланд и Интершпар, док се домаћи ланци Конзум, Плодине и НТЛ још не истрчавају и „противнапад“ чувају за љето и јесен. Након јефтинијих сладоледа најновија Лидлова ‘Унија ниских цијена’ доноси тако снижења сухомеснатих производа за 10 до 17 %, управо оних од којих се Хрватска досад штитила високим увозним царинама и до 40 %.

Предсједник управе Коестлина Крешимир Пајић увјерен је да ће 25 % компанија у прехрамбеној индустрији банкротирати, 25 % промијенити власника, а опстаће они који су раније изашли на инострана тржишта.

„Слиједи нам примјер Мађарске, у којој су уласком у ЕУ циене хране пале 30 до 40 %, што је у једну руку и добро јер људи код нас више неће копати по контејнерима“, каже Пајић коментаришући и најновију ситуацију између Краша и Кауфланда. Краш је затражио од министара Линића и Јаковине да га заштите од избацивања његових производа с полица тог трговачког ланца.

Домаћи произвођачи и иначе очекују да инспекције контролише квалитет увозне робе.

„Кауфланд је јачи и од хрватске државе. Што им може један хрватски министар“, пита Пајић истичући да се у домаћој прехрамбеној и кондиторској индустрији, нажалост, све своди на то имаш ли робу и контакте да је продаш или немаш.

У очекивању још веће конкуренције на домаћем тржишту, у Коестлину су сретни што су свој извоз повећали на 60 %, једнако као и вараждинска Кока, која пут до инотржишта гради готово два десетљећа и лани је извоз повећала додатних 7 %. Али чињеница је да ће се, посебно у месној и млијечној индустрији, тешко изборити са увозним производима попут меса и месних прерађевина, сирева који су и уз високе заштитне царине преплављивали хрватско тржиште јер се нису предузимале никакве друге мјере да би се смањио увоз.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *