Вијести, Свијет

Да ли Путин мрси конце Западу?

Да ли Путин „мрси конце“ Меркеловој и Гауку?

БЕРЛИН – Руски председник Владимир Путин „нашао“ се између немачког канцелара Ангеле Меркел и председника Јоахима Гаука, оцењују немачки аналитичари, који кажу да шеф Кремља не дели само Украјину, већ и двоје најважнијих немачких политичара.

И Меркелова и Гаук су се ове седмице, наиме, изјаснили око кризе у Украјини-она у Бундестагу, а он у Гдањску на обележавању годишњице немачког напада на Пољску и то, судећи према оценама посматрача, изгледа, на различите начине.

Гаукова централна реченица, према интерпретацији таблиода „Билд“, јесте да је Русија отказала партнерство са западом. „Русија је де факто отказала партнерство (са западом). Ми ћемо политику, привреду и спремност за одбрану ускладити са новим околностима…“, рекао је Гаук, што би значило, наводи овај моћни таблиод „Русија је поново један могући војни противник….“.

На другој страни, опет, порука Меркелове је да се украјински конфликт не може решити војним путем. „Војног решења конфликта неће бити“, рекла је Меркелова.

Она се дистанцирала од могућности да Немачка испоручи наоружање Украјини и рекла да Берлин то неће чинити, пренео је немачки политички магазин „Шпигел“ сазнања са последњег самита лидера Европске уније (ЕУ), одржаног у Бриселу, где је постигнута сагласност о увођењу нових санкција Русији, уколико Москва не предузме кораке ка смиривању украјинске кризе.

Меркелова је, према наводима „Шпигла“, истакла да Немачка неће лиферовати оружје, пошто би то, како је рекла, могло побудити утисак о могућности решења украјинског конфликта војним путем. „У то (војни пут) ја не верујем“, рекла је Меркелова.

Она је у Бундестагу изјавила да даљне санкције према Москви могу погодити немачку екомонију, али и истовремено упозорила да и не предузимање ничега против „москвоске агресије у Украјини“, није опција.

„Ја сам рекла да санкције могу имати утицај за немачке компаније“, рекла је Меркелова пред новинарима у Берлину, преносе медији и упозорила да, међутим, такође, има утицај и ако се дозволи да се границе у Европи померају и нападају друге земље.

Указујући на различите интерпретације виђења украјинске кризе, немачки аналитичари кажу да је чињеница да Меркелова влада као реални политичар и да разговара редовно са украјинским, а ли и руским председником и да јој је јасно да би један отворени рат срушио Европу у несрећу.

Гаук, на другој страни, опет, кажу аналитичари, има више дистанце, пре свега за Русију. Премда је на функцији од 2012. године, Гаук још није посетио Русију, наводе немачки медији.

Руски председник Владимир Путин / фото AП, РИA Новости, Aлеxеи Николскy, Пресидентал Прес Сервис

Руски председник Владимир Путин / фото AП, РИA Новости, Aлеxеи Николскy, Пресидентал Прес Сервис

„Он свесно скреће с пута Путину, јер не жели своја убеђења у политичкој свакодневици да доводи у питање….“, преносе медији изјаву једног немачког дипломате о Гауку.

И Гаук и Меркелова потичу са немачког истока и, док се за Меркелову каже да као ни један немачки политичар, снагом разума и начин размишљања решава проблеме и технократски, без емоција успеснсо влада, дотле се за Гаука, бившег евангелистичког свештеника из Ростока каже да је харизматичан.

За Гаука се каже да га Меркелова, наводно, првобитно није желела, али да је „поклекла“ под притиском својих тадашњих коалиционих партнера и прихватила га.

За Гаука, познатог и по конзервативним ставовима и разумевању за део онога што је говорио у најмању руку критички расположен социјалдемократа Тило Сарацин у странцима, каже се да је познат и по препорукама социјалним случајевима да не падају на терет државе, већ сами траже излаз из кризе.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *