Вијести, Свијет

Британци хоће „црвени картон“

Постојбина  фудбала жели да остане у Европи, али само ако од партнера добије овлашћења да дели „црвене картоне“ за заједничке одлуке које јој нису по вољи.

sv-britanci_620x0

Британски премијер Дејвид Камерон, наиме, још пре годину дана је упозоравао да би острво могло да се отцепи од европског политичког континента, ако се ЕУ благовремено темељно не реформише, најавивши и референдум о потпуном осамостаљивању за 2017. годину. Министар финансија Џорџ Озборн недавно је поновио такав став. Британци јасно поручују да желе гаранције за опстанак лондонског Ситија као финансијске престонице света. Волели би и да се неке од надлежности „прејаке“ Европске комисије врате државама-чланицама.

Како конкретно Британци желе да Унија у будућности изгледа, ипак, још нису казали, али у осталим чланицама ЕУ већ опипавају пулс да би „снимили“ за какве би реформе од појединих од њих могли да имају подршку. Неколико посланика владајућих конзервативаца за ту прилику служе као изасланици премијера Камерона. Већ су били у Немачкој, Холандији, Данској, Финској, Пољској, Чешкој, а спремају се за Француску. Немачки магазин „Шпигл“ разговарљао је с једним од њих, са Андреом Лидсомом.

Тај утицајни британски парламентарац тврди да су свуда наишли на слично размишљање – да ЕУ треба да се мења. Док су, како каже, владе у принципу резервисане, у парламентима размишљају веома слично њима у Лондону. У Немачкој је, на пример, шеф једног пододбора Бундестага показао разумевање за британску идеју да се преко структуралних и кохезионих фондова, намењених смањењу разлика у економском развоју између држава и региона, новац богатијих чланица убудуће прослеђује само сиромашнијим чланицама – богатије не би међу собом „рециклирале“ новац, већ би свака задржала свој и одлучивала шта с њим жели да чини.

– У почетку, други европски политичари и дипломате су били веома цинични, говорећи да ми само желимо да обезбедимо боље услове за Британију. Успели смо, међутим, да променимо тај начин размишљања. Кад сада разговарам с европским колегама, сви се слажу да су реформе потребне – каже Лидсом.

Он је навео неке од замерки политици уједињене Европе. Рецимо то што се 40 одсто буџета ЕУ троши на пољопривреду (о чему је својевремено говорио и тадашњи британски премијер из другог политичког табора Тони Блер). Или, како је казао, „циркус“ са сталним путовањима европских парламентараца из Брисела у Стразбур због чега се троши енормно много пара.

Централни захтев је, свакако, више моћи за националне владе. Према Лисабонском уговору, каже Лидсом, групе земаља-чланица имају право да Европској комисији покажу „жути картон“ када им се не допада неки њен предлог. – Комисија ће их саслушати, али може да одлучи по своме. Британци желе да се „жути“ преточи у „црвени картон“, што би значило да ЕК мора да одустане од предлога.

– Велики је потенцијал за реформе – сматра члан Британског парламента. – Камерон је послао поруку: „Сат откуцава, неопходне су нам промене.“

Извор: Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *