Вијести, Свијет

Бородај: Ми немамо „БУК“

Вођа проруских снага у Украјини Александер Бородај изјавио је да његови борци не посједују ракетни систем „бук“, за који се вјерује да је искориштен за обарање малезијског путничког авиона у региону Доњецка. Бородај, премијер Доњецке Народне Републике, рекао је Би-Би-Сију да су лажни докази који показују супротно, укључујући фотографије тог ракетног система.

Свих 298 путника и чланова посаде из авиона компаније „Малезија ерлајнс“ погинуло је када је авион оборен прошле седмице. Највише жртава је из Холандије, гдје је јуче авионима допремљено првих 40 ковчега са тијелима.

„Не, нисмо набавили `бук`. У том подручју није било `букова`“, рекао је Бородај. Он је одбацио и оптужбе да су се проруске снаге немарно односиле према тијелима жртава.

Бородај је рекао да су посматрачи из ОЕБС-а рекли проруским снагама да оставе тијела на мјесту пада авиона, да би их преузели стручњаци.

„Чекали смо један дан. Чекали смо други дан. Трећи дан. Дајте више! Није се појавио нити један стручњак. Било је апсурдно оставити тијела на врућини од 30 степени. Једноставно, то је нехумано. То је сцена из хорор филмова“, рекао је Бородај.

Портпарол ОЕБС-а Михаел Боцијуркив рекао је да ова организације није рекла проруским снагама да не помјерају тијела. „Није у складу са нашим мандатом да говоримо људима шта да раде. Ми смо овдје да бисмо вршили надзор, да посматрамо и извјештавамо“, рекао је он.

Тијела која су допремљена у Холандију пребачена су из Ајндховена у град Хилверсум на идентификацију. Овај процес могао би да потраје мјесецима.

Очекује се да ће током дана још два авиона са ковчезима слетјети у Ајндховен.

Вијестио: И даље светом кружи лажни интервју Ројтерсу да устаници имају Бук!
Управо је такву вест емитовао и ХРТ око 10:05…

Александер Бородај

Александер Бородај

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *