Вијести, Свијет

Бежећи од рата и сиромаштва – Украјинци масовно напуштају Украјину

БРОЈ СТАЛНИХ СТАНОВНИКА СЕ ЗА ГОДИНУ ДАНА СМАЊИО ЗА ЦЕЛИХ 150.000

  • Најмање 80 одсто Украјинаца са високим и вишим образовањем тражи начин да оде. Радне дозволе се највише траже у Русији и Пољској

        УКРАЈИНСКИ социолози су утврдили да најмање 80 одсто радника са високим и вишим квалификацијама у Украјини тежи да напусти земљу у потрази за било каквим послом. Основни разлози су – напета политичка ситуација, жеља да се обезбеди будућност деце, као и ниске плате у земљи. Те податке је навео украјински лист „Зеркало недељи“, позивајући се на резултате истраживања портала HeadHunter.

        Према подацима листа, у потрази за послом „не одлазе кадрови са ниским квалификацијама, већ људи са знањем страних језика, дипломама МВА (Master of Business Administration) и солидним искуством, који без проблема могу да остваре свој потенцијал у иностранству“. 

        Представништва страних компанија у Украјини истичу да за упражњена радна места која захтевају пресељење у земљу у којој се налази седиште аплицира сваки други украјински радник.

        При том, они који су се већ преселили у другу земљу наводе да је то везано за „економску ситуацију у Украјини“.

        Такође, „Зеркало недељи“ истиче да су Украјинци спремни „на све, само да оду“ – на праксу, стручно усавршавање, чак и на рад у областима које нису перспективне.

        Лист наводи статистичке показатеље да се број сталних становника Украјине од 1. фебруара 2014. године до 1. фебруара 2015. године смањио за 150 хиљада људи. У претходном једногодишњем периоду број становника се смањио за 133 хиљаде људи, што представља „изузетно негативан тренд, и то застрашујући“, јер у земљи живи нешто више од 42 милиона људи.

        Политика коју спроводи украјинска Влада подстиче људе на масовну миграцију – оценио је украјински економиста Александар Колтунович.

         „Прошлогодишња економска криза принудила је десетине милиона Украјинаца да траже средства за живот ван граница своје државе. Пад курса гривне за 300 одсто изазвао је идентичан раст цена намирница, лекова и основних потрепштина. Дупло су поскупеле и комуналне услуге, као и јавни превоз. У таквим условима, Украјинци једва преживљавају. Држављани Украјине су принуђени да иду у иностранство како би прехранили породице“ – коментарише ситуацију украјински економиста.

        Он истиче да Украјинце у емиграцију тера и мобилизација коју спроводи украјинска Влада.

Бежећи од рата и сиромаштва - Украјинци масовно напуштају Украјину

Бежећи од рата и сиромаштва – Украјинци масовно напуштају Украјину

„Долазак на власт популиста услед државног преврата у фебруару 2014. године није оставио ниједну шансу за светлу будућност грађанима Украјине. Четири таласа мобилизације одвела су стотине хиљада очева и синова у рат, из којег се или многи враћају као инвалиди, или се уопште не враћају. Све то је и довело до масовне емиграције Украјинаца, пошто за многе једноставно нема пута назад“ – сматра Колтунович.

Најпопуларније земље међу емигрантима су Пољска и Русија, истиче он.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *