Вијести, Свијет

Барозо објавио да је ЕК већ разрадила „варијанте нових санкција против Русије“

ГАБРИЈЕЛ: ЛИДЕРИ ЗЕМАЉА ЕУ ЋЕ ЗАТРАЖИТИ ДА ЕК ПРИПРЕМИ „НОВИ НИВО САНКЦИЈА ПРОТИВ МОСКВЕ“

  • ОЛАНД (после сусрета са премијерима социјалдемократских влада унутар ЕУ): „Ситуација у Украјини се погоршала. Морају се предузимати нове мере. Европа мора да делује. Узнемирен сам вестима о могућем присуству руских војника на истоку Украјине. Постоји опасност да дође до правог рата. Не сме се губити време“

        ЕВРОПСКА комисија је припремила варијанте нових санкција против Русије – саопштио је њен одлазећи предсендик Жозе Мануел Барозо.

        Нагласивши да су „варијанте“ припремљене „за случај да Европски савет одлучи да их пооштри и прошири“, Барозо је приметио: „Очекујем да ће земље ЕУ бити спремне да предузму неке нове мере“.

        Барозо, упркос „звецкању санкцијама“, није пропустио да нагласи да ЕУ није заинтересована за конфронтацију са Москвом, као што ни Русија није заинтересована за конфронтацију са Бриселом“.

        Он је, иначе, после сусрета са Петром Порошенком, објавио да је ЕУ спремна да повећа финансијску помоћ Украјини. При том је открио:  да је Кијев од Брисела већ 750 милиона евра кредита и 2,5 милиона грантова. Па подвукао: „Одобрићемо Кијеву више од милијарду евра новог кредита ако, заједно са ММФ, закључимо да је Украјини помоћ неопходна“.

        Укупно, кијевска хунта има обећање да ће ЕУ  кредитирати различите пројекте у Украјини са осма милијарди евра.  

Одлазећи предсендик Жозе Мануел Барозо

Одлазећи предсендик Жозе Мануел Барозо

Француски председник Франсоа Оланд објавио је да ће ЕУ сигурно пооштрити санкције против Русије. Са оваквом најавом иступио је након неформалног сусрета шефова европских социјалдемократских влада у Паризу.

При том је театрално изговорио: „Ситуација у Украјини се погоршала. Морају се предузимати нове мере. Европа мора да делује. Узнемирен сам вестима о могућем присуству руских војника на истоку Украјине. Постоји опасност да дође до правог рата. Не сме се губити време“.

Код Оланда су се били окупили премијери: Аустрије, Белгије, Данске, Италије, малте, Румуније, Словачке и Хрватске.

Агенција Ројтерс је пренела изјаву потпредседника немачке владе Зигмара Габријела, који је истовремено и министар економије, да ће се лидери земаља ЕУ обратити Европској комисији са захтевом да припреми „нови ниво санкција против Москве“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *