Вијести, Свијет

Украјинци опкољени код Иловајска покушавају да се пробију из обруча

НЕЈАСНО ХОЋЕ ЛИ КОРИСТИТИ ПУТИНОВЕ „ХУМАНИТАРНЕ КОРИДОРЕ“

  • КОНОНОВ: „Јутрос је неколико украјинских јединица пошло на извлачење из обруча. Неке са оклопном техником, неке пешице. Ови други су – објаснио је Кононов – претходно уништили сву своју војну технику. За нас је то војна операција. Покушај продора из окружења. Али, има и командира украјинских јединица који су самостално донели од одлуке да договореним коридорима изађу из „џепова“. Они су своје људе претходно разоружали, а реч је о неколико стотина људи“

       

СНАГЕ Доњецке Републике ликвидирале су команданта украјинске 28-ме гардијске механизоване бригаде Андреја Безручка.

        Ово се догодило приликом покушаја те бригаде да се под борбом извуче из „џепа“ код Старобешева. Претходно је 28-ма бригада одбила понуду да јој се – у складу са апелом руског лидера Владимира Путина – отвори хуманитарни коридор кроз који не би могла да изнесе једино тешко наоружање.

        Нешто слично је у току код Иловајска. Министар одбране ДНР, Владимир Кононов, саопштио је да је опкољеним Украјинцима била дата могућност да изађу „специјалним коридором“, али су њихови официри добили наредбу из Кијева да се пробијају.

        Додуше, једна група је изашла по договору са Армијом ДНР.

        Кононов је саопштио да се коридори и даље могу отварати и да је једини услов ДНР – разоружавање.

         „Јутрос је неколико украјинских јединица пошло на извлачење из обруча. Неке са оклопном техником, неке пешице. Ови други су – објаснио је Кононов – претходно уништили сву своју војну технику. За нас је то војна операција. Покушај продора из окружења. Али, има и командира украјинских јединица који су самостално донели од одлуке да договореним коридорима изађу из „џепова“. Они су своје људе претходно разоружали, а реч је о неколико стотина људи“.

        С обзиром на развој ситуације, није никакво чудо што међу Украјинцима почињу да кључају страсти.

Министар одбране ДНР, Владимир Кононов звани Цар (Фото: Новоросинформ)

Министар одбране ДНР, Владимир Кононов звани Цар (Фото: Новоросинформ)

Рањени командир батаљона „Донбас“, Семјон Семенченко, изјавио је поводом пораза код Иловајска: „Догодила се трагедија. Имам све разлоге да сматрам да је опкољавање наших добровољачких батаљонапоследица изда је и некомпетентности у систему војног управљања. Иако сам рањен, враћам сесвојим борцима код Иловајска. Не знам да ли је тачно да су добили ултиматум да се одлуче до 6 ујутро. Ако ће њих да побију, нека убију и мене“.

Семенченко је истовремено открио да је шеф кијевског режима Петар Порошенко „на високом нивоу“ договорио отварање „хуманитарних коридора“…

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *