Вијести, Свијет

BLOOMBERG: Камерон ће затражити да Русија буде искључена из система плаћања SWIFT

КРОЗ SWIFT ДНЕВНО ПРОЂУ ПЛАЋАЊА У ВИСИНИ 6 БИЛИОНА ДОЛАРА, А У СИСТЕМ ЈЕ УКЉУЧЕНО 210 ЗЕМАЉА

         ЛОНДОН може на самиту ЕУ, којем ће овог викенда домаћин бити Брисел, позвати лидере земаља-чланица да Русији онемогуће приступ глобалном систему међубанкарскихоперација SWIFT – објавила је агенција Bloomberg, позвавши се на анонимни извор у влади Дејвида Камерона.

          Исти извор је открио да Велика Британија жели да подстакне ЕУ на појачавање санкција против Москве, за које Камерон верује да су неосновано блаже од америчких.

         „Блокирање доступа SWIFT-у значило би значајно појачавање санкција против Русије и вероватно би са њене стране уследиле жестоке контрамере. Искључивање из SWIFT-а блокирало би крупне трговинске трансакције и створило проблеме у међудржавним банкарским  операцијама. Самим тим би нарушило спољнотрговинске токове“ – оценио је лидер консалтинг-фирме Macro Advisory Крис Уифер.

         Кроз SWIFT дневно прођу плаћања у висини 6 билиона долара. У систем је укључено преко 10.000 гинансијских организација из 210 земаља.

Дејвид Камерон

Дејвид Камерон

Централна банка Русије припремила је нацрт закона о стварању националног аналога систему SWIFT који обавезује да се све трансакције унутар земље преведу у националну алтернативу SWIFT-у.

Овај систем је 2012. године прекинуо сарадњу са иранским банкама.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *