Вијести, Свијет

„Банке су непоправљиве“

Главна тема немачке штампе је кажњавање осам банака из ЕУ и САД са 1,7 милијарди евра – због тајног договарања о намештању каматних стопа. Највећа казна, у износу од 725.36 милиона евра одређена је за Дојче банку.

Швајцарци избегли далеко највећу казну

Кажњене су и Сосиете женерал из Француске са 445, 88 милиона евра, Ројал бенк оф Скотланд из Велике Британије са 361 милиона евра, ЈПМорган са 79.9 милиона евра и Ситигруп са 70 милиона евра, обе из Сједињених држава као и брокерска кућа РП Мартин из велике Британије са 247 хиљада евра.

УБС из Швајцарске и Барклис из Велике Британије су такође кажњене, али су изузете од финансијских пенала зато што су откриле постојање картела и помагале у истрази. Захваљујући правилима која важе за крунске сведоке, УБС је избегла казну од чак 2,5 милијарде евра, а Барклис неће морати да плати 690 милиона евра.

Либор, Еурибор Тибор

Банке су манипулисале различите референтне камате, као што су Еурибор, Либор и јапански Тибор.

Либор је скраћеница за Лондон Интербанк Офферед Рате – каматна стопа за интерне позајмице међу банкама. Од те камате зависе и финансијско тржиште и привреда зоне у којој се користе амерички долар и енглеска фунта. Она се одређује сваког дана на основу информација 16 највећих банака и требало би да буде усклађена са реалним условима на тржишту како би оно уопште функционисало. Објављује се увек у 11 сати по лондонском времену. Еурибор је каматна стопа за тржиште на коме се плаћа евром, а Тибор за јапански јен.

Кажњиво је то што су се банкари договарали око тих каматних стопа, у своју, односно заједничку корист, пре него што би објавили информације на основу којих се те камате онда формирају, наводно на слободном тржишту.

Али, то још ни приближно није све, … следе девизни курсеви

Против неколико већ поменутих и других великих међународних банака сада постоје основане сумње и за манипулацију девизних курсева, и то навелико. Како извештава „Зидојче цајтунг“, финансијске власти у Европи, САД и Азији заједнички истражују у овом случају.

Банке су наводно намерно, у одређено време дана „пословале“ одређеним страним валутама како би утицале на њихову цену и тако практично намештеним клађењем оствариле профит. Ако се ово докаже, то ће бити скандал већих размера од овог горе описаног око Либора, Еурибора и Тибора.

Девизно тржиште је огромно. Дневно, широм света се конвертује валута у вредности од више од пет билиона долара! Главни играчи у овој области су швајцарске УБС и Кредит Свис, немачка Дојче банк и америчка Ситигруп.

Зидојче цајтунг (Минхен): „Банкари су на најбољем путу да постану гробари економског система који је свету донео велики раст и благостање.“

 

Извор: Саша Бојић, Дојче веле

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *