Вијести, Култура, Регион

Ипак референдум о забрани ћирилици?

Бискуп Католичке цркве у Хрватској Владо Кошић изјавио је данас да референдум о забрани ћирилици треба да буде одржан и да га пријетња хрватског премијера Зорана Милановића да се то неће десити подсјећа на тоталитаристичка времена.

“То баш не звучи демократски, мене то сјећа на нека чудна тоталитаристичка времена када се овако пријетило народу”, рекао је Кошић, који је потписао петицију за одржавање референдума против ћирилице.

Вуковар - „град херој и страњдања“ - без ћирилице.

Вуковар – „град херој и страњдања“ – без ћирилице.

Кошић, који је предсједник Комисије “Јустиција ет пакс” Хрватске бискупске конференције, каже да референдум о ћирилици, као и онај о браку, треба да прође процедуру и да се одржи уколико се утврди да удовољава свим стандардима.

“Мало чудно звучи да се неко пријети да то неће допустити”, рекао је Кошић.

Хрватски премијер Зоран Милановић рекао је да се Хрватска уласком у ЕУ обавезала разним конвенцијама које не дозвољавају референдуме који се тичу права националних мањина и да референдума о ћирилици неће бити док је он предсједник Владе.

Хрватски предсједник Иво Јосиповић оцијенио је недавно да иницијатива о одржавању референдума о забрани ћирилице неће проћи, јер би у супротном то била катастрофа за хрватску демократију.

Такозвани штаб за одбрану хрватског Вуковара тражи расписивање референдума како би се измијенио члан 12. Уставног закона о правим националних мањина који регулише права националних мањина на равноправну употребу језика и писма.

Противници ћирилице траже да то право национална мањина остварује када њени припадници чине најмање половину становника јединице локалне самоуправе, државне управе и правосуђа, а не 30 одсто, како је регулисано Уставним законом.

Такозвани штаб, који је широм Хрватске организовао акцију прикупљања потписа за расписивање референдума, процјењује да је сакупљено довољно потписа за референдум о забрани ћирилице.

За расписивање референдума неопходно је да се прикупи више од 450.000 потписа.

Кошић, који је сисачки бискуп, раније је критиковао власт у Хрватској због настојања да уведе ћирилицу и јавну употребу и оптужио је да иде директно против народа.

Кардинал Јосип Бозанић још у априлу је у Вуковару подржао настојања удружења ветерана да се тај град прогласи мјестом посебног пијетета и изузме од примјене Уставног закона који дефинише увођење ћирилице у јавну употребу.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *