Вијести, Свијет

Оланд: Брза француска акција у Централноафричкој Републици

ПАРИЗ –– Француски председник Франсоа Оланд објавио је да ће Француска одмах војно интервенисати у Централноафричкој Републици, и да ће француска интервенција бити брза и неће дуго трајати.

„Обзиром на хитност одлучио сам да делујем одмах, односно већ вечерас, у сарадњи са Африканцима и уз подршку европских партнера”, рекао је француски шеф државе у телевизијском обраћању.

Француски председник Франсоа Оланд

Француски председник Франсоа Оланд

Он је рекао да Француска нема „други циљ него да спаси људске животе”.

Оланд је рекао да тренутно у Централноафричкој Републици има 650 француских војника и да ће тај број бити „дуплиран за неколико дана, да не кажем неколико сати”.

Француска интервенција „биће брза”, рекао је Оланд и додао да није план да траје дуго и да је уверен у њен успех. Француски председник рекао је да ће редовно о интервенцији обавештавати своје суграђане и да ће влада дати сва објашњења скупштини о томе већ идуће недеље.

Оланд је ово изјавио неколико сати пошто је Савет безбедности УН једногласно усвојио резолуцију којом се одобрава заједничка војна акција Француске и афричких трупа на територији Централноафричке Републике, да би се окончао тамошњи грађански рат.

Централноафричка Република дубоко је подељена сукобом хришћана и муслимана који прете да је потпуно разоре. Више од 400.000 људи расељено је због тих сукоба.

Извор: Бета

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *