Вијести, Свијет

Сириjске трупе потискују побуњенике

Сиријска војска поново преузела контролу над кључним градовима надомак границе с Либаном

Дамаск – Сиријски председник Башар ел Асад изјавио је у Дамаску да у грађанском рату, започетом пре три године, владине снаге безбедности остварују успех, јавља сиријска агенција Сана а преноси Бета-АФП.

„Сиријска криза се сада налази на прекретници и показује се успех војске у рату против тероризма и у циљу постизања националног помирења”, рекао је Асад у говору студентима на универзитету у Дамаску.

Последњих неколико месеци сиријске снаге су уз помоћ бораца либанског радикалног покрета Хезболах преузеле контролу неколико подручја која су држали побуњеници. Влада је успела да потисне побуњенике из околине главног града те да прогласи локално примирје у неколико места у широј околини Дамаска.

Асад се припрема да се кандидује за трећи мандат на председничким изборима предвиђеним у јулу, док међународна заједница, која подржава побуњенике, сматра да у Сирији влада „пародија демократије”.

Што се тиче бојног поља, сиријска војска је преузела контролу над хришћанским градом Малула, на подручју Каламун, северно од Дамаска, саопштили су извори блиски сиријским снагама безбедности.

„Војска је преузела контролу над Малулом и успоставила је ред и стабилност. Тероризам је уништио подручје Каламун”, рекли су исти извори и додали је током акције убијен велики број побуњеника.

Побуњеници су пре четири месеца окупирали тај град који се налази 55 километара северно од Дамаска на путу који спаја сиријски главни град с Либаном. Из Либана, пак, долазе борци Хезболаха чија помоћ је била кључна да сиријске владине снаге минулих недеља преузму контролу, не само над Малулом, већ и над осталим кључним градовима надомак границе с Либаном, као што су Ранку и Јабруд.

Власти у Дамаску оптужују побуњенике да се снабдевају оружјем и доводе борце из Либана преко тог граничног сектора, иако то исто чине и владине снаге.

Од почетка сукоба у марту 2011. године, на сиријском ратишту је погинуло више од 150.000 особа, међу којима више од 51.000 цивила, укључујући и готово 8.000 деце. Осим тога, око 2,6 милиона људи је било приморано да напусти своје домове.

Sirija-1.png

Сиријски терористи воде герилску борбу око града Алепа (Фото Ројтерс)

———————————————-

Убрзати предају сировина за хемијско оружје

Хаг – Шеф међународне организације за контролу хемијског оружја рекао је да Сирија мора да убрза испоруке сировина за отровни гас и нервне агенсе, ако жели да испуни рокове за уништавање залиха, преноси Танјуг. Организација за забрану хемијског оружја објавила је да је јуче испоручено 13 пошиљки из луке Латакије, тако да је количина досад испоручених залиха сировина за хемијско оружје достигла нешто више од 65 одсто, пренео је АП.

Извор: Политика.Срб

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *