Вијести, Свијет

Турчинов се обратио Уједињеним нацијама, а Славјанск – Владимиру Путину

УКРАЈИНСКИ ПУЧИСТИЧКИ ВРХ ПРЕДЛОЖИО УН И „ЗАЈЕДНИЧКУ АКЦИЈУ“ НА ИСТОКУ ЗЕМЉЕ И СЛАЊЕ „МИРОВНИХ СНАГА“

  • Лидер доњецке Народне Републике у Славјанску Вјачеслав ПОНОМАРЈОВ у писму председнику РФ: „Обраћамо Вам се са молбом да нас подржите у борби за Отаџбину. Молимо Вас да заштитите наше породице, децу и старце. Молимо Вас да се лично позабавите створеном ситуацијом“

КИЈЕВСКА пучистичка власт – у чије име се огласио вд шефа државе Александар Турчинов – предложила је Уједињеним нацијама „заједничку операцију на истоку Украјине“ и ангажовање „мировних снага Светске организације“.

Међутим, није сасвим јасно шта заправо желе и смерају они који су државним превратом свргли легитимног шефа државе Виктора Јануковича. Јер, Турчинов је – у телефонском разговору – истовремено поручио генералном секретару УН Бан Ки Муну:

„Не само да нећемо бити против, него ћемо поздравити извођење заједничке антитерористичке операције на истоку. То ће специјалистима и посматрачима омогућити да се увере у исрпавност и законитост наших дејстава“.

Бан је у истом разговору подвукао да „Кијев може потпуно рачунати на УН као на партнера“.

Истовремено се огласио и први човек Доњецке Народне Републике у Славјанску Вјачеслав Пономарјов. Он се, међутим, обратио председнику Руске Федерације Владимиру Путину – са молбом да се „умеша у ситуацију у Донбасу“

„Обраћамо Вам се са молбом да нас подржите у борби за Отаџбину. Молимо Вас да заштитите наше породице, децу и старце. Молимо Вас да се лично позабавите створеном ситуацијом“ – прочитао је Пономарјов на конференцији за новинаре у седишту градске власти у Славјанску.

У обраћању председнику РФ, Пономарјов је заузимање државних здања у Славјанску објаснио речима: „То је био наш прости одговор на осиони однос украјинске власти према нашем народу“.

Додао је да активисти Доњецке Републике потпуно контролишу Славјанск и да ће данас на тргу изабрати новог градоначелника јер је досадашњи (Нела Штепа) напустила град.

 вд шефа државе, Александар Турчинов

вд шефа државе, Александар Турчинов

Дан раније је Турчинов објавио да од данас на истоку Украјине почиње широка специјална операција у којој ће учествовати и у украјинска армија

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *