Вијести, Свијет

Сиријске снаге преузеле контролу и над предграђем Дамаска ал-Туркман

ПРЕКИНУТА ЈЕДНА ОД ГЛАВНИХ ЛОГИСТИЧКИХ РУТА КОЈОМ ЈЕ СНАБДЕВАН „ПОБУЊЕНИЧКИ ПОЛУМЕСЕЦ” ОКО ГЛАВНОГ ГРАДА

Припреме за уништење терориста око Дамаска

Припреме за уништење терориста око Дамаска

СИРИЈСКЕ владине снаге преузела су потпуну контролу над још једним предграђем Дамаска – над Хатетат ал-Туркманом, објавио је Ројтерс.

Војска је предграђе заузела у акцији која је трајала укупно 48 сати. Сиријска државна телевизија, која је приказала снимке како војници улазе у предграђе, открила је да је офанзива изведена из пет праваца.

Главни медијски опозициони извор, SOHR из Лондона, потврдио је да је војска преузела кључну градску четврт, али је губитак ал-Туркмана оправдао тв рдњом да су и припадници либанског Хезболаха и ирански и ирачки шиити суделовали у операцији.

За последњих месец дана сиријска регуларна армија остварила је знатан напредак у око главног града где су месецима побуњеници држали упоришта. Логистичке руте побуњеника до сада су већ или потпуно прекинуте или се трансфер њима знатно смањио.

Упркос томе што ни једна страна у овом тренутку очито нема довољно снаге за „коначни ударац“, континуирани напредак сиријске војске свакако омогућава властима у Дамаску бољу позицију на мировној конференцији Женева II – ако до ње уопште дође. Наиме, док побуњеници нижу губитке, јасно је да неће пристати на мировне преговоре јер у овом тренутку немају „полугу“ да би могли да износе захтеве, нарочито не захтеве по питању судбине сиријског председника Башара ал-Асада.

Предграђе Хатетат ал-Туркман налази се југоисточно од Дамаска, у близини главне саобраћајнице која води према међународном аеродрому.

Заузимањем Хатетат ал-Туркмана такође је прекинута једна од главних логистичких рута којом су побуњеници добијали оружје и муницију унутар целог тзв. Побуњеничког полумесеца око Дамаска.

Побуњеници су на овај пораз одговорили жестоким гранатирањем градске четврти Јарамана која се налази под контролом владиних снага.

Ројтерс преноси да се – осим на простору око Дамаска – жестоке борбе воде и на северу земље где се сукобљавају с једне стране курдски борци, а с друге огранци Ал-Каиде, Ал-Нусра Фронт и ISIL.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *