Вијести, Регион

Збогом, Јате, добар лет, Ер Србијо

Циљ је да авиокомпанија постане водећи авиопревозник у региону и да повећа број летова у земље ЕУ – ускоро ће летети и у северну Америку. – Први авион „Ер Србије” добио име Новака Ђоковића.

 

Први авион нове конпаније се зове Новак Ђоковић

Први авион нове конпаније се зове Новак Ђоковић

Први авион „Ер Србије” – „ербас А 319”, био је скривен у ВИП хангару „Јат технике”, иза огромног платна на којем је крупним словима писало „Ер Србија”, и ситнијим – „тренутно ’Јат ервејз’”. После говора првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића, председника „Итихад ервејза” Џејмса Хогана и генералног директора „Ер Србија” Данета Кондића, Вучић и Кондић су притиском на дугме, започели одбројавање. Потом је, уз громогласну музику, џиновско платно пало.

Тако је спектакуларно представљен нови авион у флоти „Ер Србије”, компаније која ће данашњим промотивним летом на линији Београд – Абу Даби, започети са радом. „Јат ервејз”, данас, одлази заувек у историју.

– „Јат” је морао да се измени, јер се свет променио и тржиште је све конкурентније – истакао је Кондић и нагласио да ће „Ер Србија” бити најбоља авиокомпанија у региону.

Кондић је рекао да је „Итихад ервејз” очигледан пример како авиопревозник за 10 година може да постане фирма која привреди доноси 10 милијарди долара, уз отварање на хиљаде радних места и остваривање профита.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је да је циљ да „Ер Србија” буде најјача, најбоља и најзначајнија авиокомпанија у региону.

Вучић је, на промоцији „ербаса А 319” у бојама „Ер Србије”, казао да је то можда мали корак за ту компанију, али велики за државу Србију, имајући у виду да смо, „успели да променимо однос понашања и начин размишљања како се улаже државни новац”.

– Новац више неће служити за „бацање у бунар”, већ за инвестиције и улагања у компаније, које ће се борити за позицију најбољих на тржишту и да буду профитабилне. „Ер Србија” ће бити понос сваког грађанина земље и први пут ће се показати да и у државној својини може да се направи предузеће са успешним и модерним менаџментом. Уверен сам да ће грађани Србије, и сви који буду користили услуге „Ер Србије”, за њу имати само речи хвале. Ово показује да Србија може да буде модерна земља и да уме да учествује и развија и послове као што је стварање авиокомпаније – истакао је вицепремијер, изражавајући очекивање да ће „Ер Србија” за годину дана постати профитабилна компанија која ће држави плаћати порезе и доприносе и закључио да је то нова политика да се стварају успешна предузећа на корист грађана.

Вучић и Кондић поручили су да је циљ да та компанија постане водећи авиопревозник у региону и да ће повећати број летова у земље Европске уније, а ускоро ће летети и у северну Америку.

Одговарајући на питања новинара да ли ће бити проблема за летове ка земљама ЕУ, Вучић је рекао да ће се број летова у земље ЕУ повећати. – Не само да ће бити дозвољено, него ће бити и остварено двоструко више летова него до сада. Има и нових дестинација на које ће „Ер Србија” летети. Разговарало се и о летовима за САД. Првобитно је планирано да ти летови буду остварени у периоду од три године, али ће се то десити и раније и летеће се на две локације у северној Америци – казао је вицепремијер, рекавши да се помињу Торонто и Чикаго, док су неки више за Њујорк, али да ће се у сваком случају, тај посао завршити до краја наредне године.

На питање новинара у вези са дуговима „Јата”, Вучић је рекао да ће их држава преузети, а на питања да ли следе нова улагања, он је рекао да ће се улагати у наредне две године. – Улажемо новац у наредне две године и после не – прецизирао је Вучић, који је додао да је важно да компанија послује позитивно и да доноси профит.

На сугестију да би први авион могао да носи име неког познатог Србина, Вучић је рекао да прихвата ту сугестију, док је Кондић, на констатацију новинара да би то могао да буде тенисер Новак Ђоковић, рекао да Ђоковић тренутно јесте најпопуларнији, али да постоје и други грађани који заслужују тако нешто.

Он је навео спортисткињу Милицу Мандић, која је освојила прву златну медаљу на Олимпијским играма.

Вучић је потом замолио пословодство да се у авиону служи српска храна, добро српско вино и додао да Србија има своје одличне производе, на које нико, ко буде користио услуге „Ер Србија”, неће имати примедбе.

Авиопревозник је почетком октобра одржао одабир кандидата за ново кабинско особље, који је привукао више од 600 људи. Како је саопштено, од 26. октобра „Ер Србија” ће успоставити нове летове са свог матичног аеродрома „Никола Тесла” у Београду ка Абу Дабију, а летови ка Бањалуци, Букурешту, Љубљани и Прагу биће реализовани до краја 2013. године.

Ти нови летови допуњују 29 дестинација ка којима су већ постојали летови ове авиокомпаније у оквиру летњег распореда летења за 2013. „Ер Србија” такође планира да отвори још седам нових траса између јануара и априла следеће године, а до јуна 2014. учесталост и капацитет летова ће се удвостручити уз летове до дестинација у 43 земље са 73.000 места за путнике на више од 670 летова недељно.

Званице и сниматељи су потом обишли нови „ербас А 319”.

А. Апостоловски

———————————————————–

Вучић: У „Ер Србија” прво 980 радника

Александар Вучић изјавио је да ће у новој националној авиокомпанији „Ер Србија” у почетку бити запослено 980 радника.

Вучић је рекао да се за добровољни одлазак из „Јат ервејза”, односно социјални програм, пријавило 333 радника од укупно 1.217. Према његовим речима, у почетку ће у „Ер Србији” бити око 980 запослених, а касније ће се тај број повећавати у складу са потребама компаније, у циљу ефикасног пословања.

—————————————————–

Први авион „Ер Србије” добио име Новака Ђоковића

БЕОГРАД –Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић и генерални директор авио компаније „Ер Србија” Дане Кондић приредили су вечерас пријем поводом представљања првог авиона „ербас 319”, компаније „Ер Србија” који ће носити име прослављеног српског тенисера Новака Ђоковића.

У ВИП хангару на аеродорому „Никола Тесла” пријему су присуствовали председник Србије Томислав Николић, премијер Ивица Дачић, министри, представници дипломатског кора и иностраног бизниса у Србији.

Гости су имали прилику да разгледају унутрашњост авиона, урађену по највишим светским стандардима и да се упознају са делом врхунских услуга.

Кондић је навео да је срећан због тога што ће „Ер Србија” носити боје националне заставе, а Вучић је још једном изразио задовољство „полетањем националне компаније” за коју верује да ће бити највећа, најбоља и најуспешнија у региону.

Вучић је на пријему открио натпис на авиону који од ноћас носи име Новака Ђоковића.

Ђоковић се званицама обратио видео поруком из Париза.

Кондић је најавио да ће сваки будући авион носити име по некој од личности које су својим областима учиниле много за грађане Србије. Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *