Вијести, Свијет

Армија Луганске Републике повратила контролу над Лисичанском

СТРЕЛКОВ НАРЕДИО ДЕБЛОКАДУ АЕРОДРОМА ДОЊЕЦКА И ПОРУЧИО СНАГАМА КИЈЕВСКЕ ХУНТЕ ДА ИХ – ЧЕКА У ГРАДУ

  • „Противник неће кренути у унутрашњост града. Доњецк није мали Ђержинск с гарнизоном од 80 бораца… Они ће покушавати да нас одсеку и натерају на повлачење – по моделу Славјанска. Ако ипак крену – само нека изволе! Чекамо их у граду! Тамо где ће њихови тенкови бити најрањивији. А борбено способну пешадију нити су имали, нити је сада имају“ – оценио је министар одбране ДНР Игор Стрелков
  • Према наводима агенције „Новоросија“, представници ОЕБС први пут признали да украјинска авијација бомбардује стамбене квартове Луганска

        УСТАНИЦИ Новоросије су саопштили да су се повукли из три насељена места и скинули блокаду доњецког аеродрома, који су држали у обручу, али су заузели неколико села југоисточно од града.

        Како је у среду, у оквиру свог дневног извештаја, саопштио министар одбране Доњецке Републике Игор Стрелков, устаници настављају да напредују ка југоистоку од Доњецка, где је опкољена још једна група украјинске војске.

         „Карловку смо напустили, као и Нетајлово и Первомајскоје – због опасности од опкољавања и уништења постојећих малобројних снага устаника. Одступили смо по команди, без губитака у техници и са малим губицима у људству. У нашој ситуацији, био би злочин да оставимо украјинској војсци на милост и немилост неколико водова добре пешадије.

        Да, противник је на крају деблокирао аеродром и изашао на северозападну периферију Доњецка. То би се свакако догодило и да смо их задржали још један дан, а стотина устаника би платила животима то мало добијање на времену, које нам не би значило много“ – казао је Стрелков.

        Он сматра да украјинске снаге које су се пробиле до северозападног дела Доњецка неће покретати офанзиву и да ће се ограничити на артиљеријске нападе.

         „Противник неће кренути у унутрашњост града. Доњецк није мали Ђержинск с гарнизоном од 80 бораца… Они ће покушавати да нас одсеку и натерају на повлачење – по моделу Славјанска. Ако ипак крену – само нека изволе! Чекамо их у граду! Тамо где ће њихови тенкови бити најрањивији. А борбено способну пешадију нити су имали, нити је сада имају“ – рекао је Стрелков.

        Ствари Новоросије не стоје лоше ни у Луганској Републици.

        Њено руководство је објавило да су снаге ЛНР повратиле контролу над градом Лисичанском (90 километара северозападно од Луганска). При том су уништиле неколико украјинских артиљеријских батерија и тако – макар и накратко – спречиле снаге кијевске хунте да разарају град.

        Иначе, према наводима агенције „Новоросија“, представници ОЕБС признали су да украјинска авијација бомбардује стамбене квартове Луганска.

         „У протеклих неколико дана уверио сам се да бомбардују искључиво цивилне циљеве – куће, фабрике, станове. Ти људи ништа нису учинили, они само живе овде. И шта су добили? Ево, овакве гранате…“ – рекао је представник ОЕБС Кај Витруп који је боравио у Луганску.

Доњецки аеродром

Доњецки аеродром

Мисија ОЕБС која ради у Луганску прегледала је стамбене зграде уништене током бомбардовања авијације проамеричке кијевске хунте.

Стручњаци ОЕБС, који се већ више од месец дана налазе на југоистоку Украјине, по први пут од почетка конфликта признали су да услед напада украјинске армије гине углавном цивилно становништво.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *