Вијести, Регион

ЦИПРАСОВА ВЛАДА: Напредујемо у испуњењу предизборних обећања

МИНИСТРИ ФИНАНСИЈА ЕВРОЗОНЕ И ЗВАНИЧНО ОДОБРИЛИ ПРЕЛАЗНИ АРАНЖМАН СА АТИНОМ

  • Мере које предлаже Грчка укључују и бесплатну електричну енергију за 300.000 најсиромашнијих породица и бесплатну здравствену заштиту, храну и јавни превоз за пензионере са најнижим примањима

        МИНИСТРИ финансија еврозоне су, по завршетку једночасовне телефонске седнице, одобрили четворомесечно продужење програма финансијске помоћи Грчкој, која се претходно обавезала на штедњу.

        Како пишу медији, листа предлога грчких реформи, односно план мера штедње које су биле услов да Грчка добије ову помоћ, стигла је у Брисел у „пет до 12“.

        „После телефонске седнице Еврогрупе, националне процедуре за продужење грчког програма помоћи могу да почну“, написао је европски комесар задужен за евро Валдис Домбровскис на свом Твитер налогу.

        Тиме је, како пише Гардијан, лоптица пребачена у двориште националних парламената који сада треба да одобре продужење програма помоћи Атини.

        И словачки министар финансија, Петер Кажимир, написао је на Твитеру да је постигнут договор са Грчком на темељима који су постављени прошлог петка, као и да Грке сада чека тежак рад до средине априла.

        Међународни монетарни фонд (ММФ) поручио је да плану реформи, који је доставила грчка влада да би јој био продужен програм финансијске помоћи, недостају јасни критеријуми које би влада у Атини требало да следи зарад испуњења преузетих обавеза.

         „У бројним областима, али и оним најважнијим, писмо грчке владе којим се предлажу реформе не нуди јасне гаранције да ће влада спровести предвиђене реформе“, наводи се у саопштењу директорке ММФ-а, Кристин Лагард, а преноси агенција франс прес.

        Лагардова је, међутим, поздравила „снажну решеност“ грчке владе у борби против утаје пореза и корупције.

        Нова грчка влада посвећена је реформама, али је листа предлога коју је Атина доставила Бриселу тек прва фаза у преговорима између две стране, изјавио је данас шеф еврогрупе Јерун Дајселблум, који је потврдио да ће министри финансија еврозон данас од 14 сати на телефонској седници размотрити предлог Атине.

         „Мислим да су они (Грци) веома озбиљни. Неће бити лако и ово је тек први корак“, навео је холандски министар финансија, а пренела агенција Франс прес.

        Дајселблум је додао да су, пре него што је Грчка доставила листу, током викенда вођени конструктивни разговори између грчких власти и представника Европске комисије и других институција.

         „Надам се да ће данашни развој догађаја допринети јачању поверења између свих страна и помоћи грчкој привреди у опоравку. Од кључног је значаја да се стабилузује ситуација у Грчкој, што би нам омогућило да радимо на будућој сарадњи и премостимо овај период“, рекао је Дајселблум.

        Портпарол грчке владе Гаврил Сакеларидис изјавио је да је листа реформи заснована на обећању које је владајућа партија Сириза дала пре доласка на власт да ће се изборити са хуманитарном кризом у Грчкој. 

        Реформе се односе на ограничавање утаје пореза, кријумчарења и превелике бирократије, уз смањење сиромаштва које је увећано током шестогодишње рецесије.

         „Напредујемо у испуњењу предизборних обећања, ово није спринт већ трка на дуге стазе“, рекао је Сакеларидис.

Портпарол грчке владе Гаврил Сакеларидис

Портпарол грчке владе Гаврил Сакеларидис

Званичник Сиризе у Бриселу рекао је за агенцију АП да ће кључни приоритет у оквиру реформи бити измирење закаснелих дуговања и заштита од принудне наплате потраживања обезбеђених хипотеком у случајевима у којима се ради о једином дому.

Званичник додаје да мере укљчују и бесплатну електричну енергију за 300.000 најсиромашнијих породица и бесплатну здравствену заштиту, храну и јавни превоз за пензионере са најнижим примањима.

Према нацрту мера, исписаних на шест страна, у које је Ројтерс имао увид, Грчка је обећала да неће заустављати приватизације које су у току, као и да неће поново национализовати претходно приватизовану имовину, а и да ће осигурати да државна потрошња на решавање хуманитарне кризе не утиче негативно на буџет.

Минималне плате неће бити увећане одмах, како је најављивао премијер Грчке Алексис Ципрас, већ постепено и уз договор са кредиторима.

Грчка ће такође реформисати систем плата у јавном сектору, тако што оне неће више бити смањиване, али неће ни расти, док ће пензиони фондови бити консолидовани, а подстицаји за превремено пензионисање укинути.

Акције на атинској берзи су јутрос по објављивању вести порасле 6,4 одсто.

Иначе, раније данас Грчка је доставила листу реформи које треба да предузме да би добила четворомесечно продужење програма финансијске помоћи, који истиче 28. фебруара, а што је на свом твитер налогу објавио портпарол Европске комисије Маргаритис Шинас.

„Листа реформи грчке владе стигла на време“, објавио је Шинас.

„Из угла Комисије, ова листа је довољно разумљива да би могла бити почетна тачка за успешан закључак програма“, рекао је за Ројтерс извор близак Комисији.

Исти извор је рекао и да је ЕК охрабрена решеношћу Грчке да се избори са утајом пореза и корупцијом.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *