Свијет

Американци и НАТО одбијају да Русији дају гаранције да ЕвроПРО није усмерена против ње

САД ТВРДЕ ДА БИ „ГАРАНЦИЈЕ” ОГРАНИЧИЛЕ РАЗВОЈ ТОГ АНТИРАКЕТНОГ ШТИТА

  • Шеф сектора у НАТО за ваздушну и противракетну одбрану Роберто ЗАДРА: „Наши планови се не мењају, али ЕвроПРО напросто не може бити усмерена против Русије. Она располаже сувише напредним балистичким ракетама да би се САД и НАТО могли ослонити на антиракетни штит. Уколико би дошло до сцнарија „хладног рата”, о којем је у Минхену говорио руски премијер Дмитриј Медведев, НАТО би морао да рачуна на сасвим друге системе, којима располажемо, а не на ЕвроПРО”

         ВАШИНГТОН је одбио да да гаранције да амерички систем противракетне одбране ЕвроПРО неће бити окренут против Русије.

         Помоћник државног секретара САД за контролу над наоружањем и међународну безбедност – Френк Роуз – био је јасан: САД и НАТО неће дати Русији правно обавезујуће гаранције да ЕвроПРО никада неће бити окренут и против ње јер би то довело у питање саму могућност да се тај антиракетни штит развија и „прати нарастајуће претње”.

         Роуз је – у говору у Краљевском институту оружаних снага у Лондону – чак додао: „То што траж Русијабитно би ограничило наше могућности да рагујемо на нуклеарне претње. Северна Кореја и Иран су више пта лансирали ракете и опасност коју представљају те земље тржи од нас да ЕвроПРО прати развој тих технологија. Ми ћемо  инсистирати на мобилности и могућности ефикасног реаговања на све претње”.

Помоћник државног секретара САД за контролу над наоружањем и међународну безбедност – Френк Роуз

Помоћник државног секретара САД за контролу над наоружањем и међународну безбедност – Френк Роуз

Истовремено је Роберто Задра, шеф сектора у НАТО за ваздушну и противракетну одбрану, покушао да умири Москву:

„Наши планови се не мењају, али ЕвроПРО напросто не може бити усмерен против Русије. Она располаже сувише напредним балистичким ракетама да би се САД и НАТО могли ослонити на антиракетни штит као на поуздано средства парирања. Уколико би дошло до сценарија „хладног рата”, о којем је у Минхену говорио руски премијер Дмитриј Медведев, НАТО би морао да рачуна на сасвим друге системе, којима располажемо, а не на ЕвроПРО”.

Он је оценио да су руске изјаве о ЕвроПРО и новом хладном рату претеће, неприхватљиве, неоправдане и контрапродуктивне.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара